Hiba volna a levélszavazást jelenlegi változatában elfogadni – Kelemen Hunor az RMDSZ álláspontját ismertette bukaresti sajtótájékoztatóján

2015.10.20. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hiba volna a levélszavazást jelenlegi változatában elfogadni – Kelemen Hunor az RMDSZ álláspontját ismertette bukaresti sajtótájékoztatóján

„Procedurális hibák és alkotmányossági aggályokat támasztó részek is vannak a levélszavazásról szóló törvénytervezetben, amelyet tegnap fogadott el a Szenátus. Van még időnk kielemezni és kijavítani ezeket. Nem szeretnénk úgy járni ismét, ahogy az egyéni választókerületes rendszer kapcsán, hiszen évek múltán igazat adtak nekünk. Az RMDSZ akkor egyedül maradt azzal az álláspontjával, hogy óriási hiba a rendszer bevezetése. Ma már mindenki így gondolja” – mutatott rá Kelemen Hunor bukaresti sajtótájékoztatóján az RMDSZ-nek a levélszavazás törvénytervezetével kapcsolatos kifogásaira október 20-án, kedden. Hangsúlyozta: a Szövetség rövidesen benyújtja vonatkozó módosító-javaslatait a Képviselőházban, és az Alkotmánybíróságon is panaszt tehet, amennyiben nem orvosolják a jogszabályban lévő visszásságokat.

A bukaresti sajtótájékoztatón jelen volt Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető-helyettes, a választási törvények kidolgozásával megbízott parlamenti szakbizottság RMDSZ-es tagja, valamint Cseke Attila képviselő, aki a közalkalmazottak foglalkoztatásának új szabályozásáról számolt be, amelynek maga is kezdeményezője volt. 

A szövetségi elnök a levélszavazás kapcsán azt hangsúlyozta: az RMDSZ álláspontja azon az elven alapul, hogy valamennyi állampolgárnak biztosítani kell a választójog gyakorlását a parlamenti és államelnöki választásokon, a világ bármely pontján is éljen. „Ezt az elvet tiszteletben kell tartani, de ezzel együtt figyelembe kell venni a gyakorlati érvényesíthetőséget, illetve az alkotmányos előírásokat is. A voksolásnak egyetemesnek, titkosnak és  biztonságosnak is kell lennie, nem merülhet fel a választási csalás gyanúja. Ezért a mi szempontunkból a Szenátus által tegnap elfogadott törvényváltozat óriási tévedéseket tartalmaz” – nyomatékosította Kelemen Hunor, továbbá azt is nehezményezte, hogy a levélszavazás hibákkal teli rendszerével a társadalom rovására kísérleteznének a törvény támogatói. „Valós problémát kell hatékonyan megoldani, ezért oda kellene figyelni a részletekre és a várható következményre. Az RMDSZ ezért fel szeretné hívni valamennyi parlamenti párt figyelmét a törvénybeli hibákra, javasolja ezek kielemezését és javítását, hiszen van még idő erre a képviselőházi munka során” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Továbbá azt is hozzátette: a parlamenti választások törvénye jelenleg is biztosítja azt, hogy valamennyi külföldön élő állampolgár élhessen szavazati jogával a parlamenti választásokon, de a jelenleg hatályos és a közeljövőben elfogadott törvények gyakorlatba ültetésének műszaki és logisztikai vonatkozásait sem szabadna figyelmen kívül hagyni. Az RMDSZ elnöke azt is kilátásba helyezte, hogy a Szövetség a szükséges támogatás megszerzésével az Alkotmánybíróságon is panaszt tesz, ha a törvénytervezetet a visszaélésekre lehetőséget adó kitételekkel együtt szavazzák meg a Képviselőházban. „Hosszú távon is hasznos, működőképes törvényt szeretnénk, amelynek nincsenek negatív következményei a politikai életben” – összegezte végül Kelemen Hunor.

Márton Árpád, a választási törvények kidolgozásával megbízott parlamenti bizottság RMDSZ-es tagjaként a sajtótájékoztatón rávilágított a jelenlegi törvénytervezet kifogásolt részleteire. Elmondta: a tervezet nem biztosítja a titkos szavazást, de annál több lehetőséget ad a választási csalásokra. A háromszéki képviselő arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az Alkotmány 62. cikkelye arról is rendelkezik, hogy a Képviselőház és a Szenátus tagjait egyetemes, közvetlen, titkos és szabadon gyakorolt szavazással választják meg, azonban a jelenlegi tervezet nincs tekintettel ezekre az előírásokra. „Az RMDSZ nem ért egyet a tervezetben azzal a szabályozással sem, miszerint a szavazólap kinyomtatása a választó feladata, hiszen ez számos visszaéléshez vezethet” – jelentette ki Márton Árpád. Az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője azt is hozzátette: a jelenleg hatályos választási törvény értelmében, minden külföldön élő, előzetesen regisztrált száz választópolgárnak külön szavazóhelyiséget hoznak létre. A vitás törvénytervezet ezt a számot ötszázra emelné, ami által csökkenne a külföldön létrehozandó szavazóhelyek száma, ez pedig előreláthatóan szervezési gondokhoz vezet. 

Könnyebben alkalmazható az új munkaerő a közszférában 

Könnyebben alkalmazhatnak új munkaerőt a közigazgatásban – tájékoztatott Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője a Szövetség sikeres kezdeményezéséről, amely jelentős könnyítéseket vezet be a közszférában.

A képviselő kiemelte: az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója által kidolgozott törvény ezen a téren az első olyan jogszabály, amelyet nem a kormány kezdeményez. Ez azért is fontos, mert mostanáig a végrehajtó hatalom sürgősségi rendeletekben szabályozta a közigazgatási foglalkoztatást. Ráadásul 1989 után ez az első olyan törvény, amely parlamenti kezdeményezésként szabályozza a közigazgatásbeli foglalkoztatást.

„A 2009-es megszorító intézkedések után, legutóbb 2013-ban módosították a közalkalmazottak foglalkoztatására vonatkozó rendelkezéseket, de úgy, hogy továbbra sem volt egyszerű a közigazgatásban megüresedett állásokat betölteni, és sérült a helyi önrendelkezési jog is” – ismertette Cseke Attila az RMDSZ által kidolgozott kezdeményezés szükségességét, majd hozzátette: a múlt héten megszavazott törvény már csak az államelnöki kihirdetésre vár. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.