Higgadtságra és kiegyensúlyozottságra van szükség – Kelemen Hunor szövetségi elnök felhívása

2013.03.24. | Oktatásügyek , magyar-román
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Higgadtságra és kiegyensúlyozottságra van szükség – Kelemen Hunor szövetségi elnök felhívása

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azzal a határozott kéréssel fordul a közélet szereplői fele, hogy higgadtan, megfontoltan és kiegyensúlyozottan viszonyuljanak a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja körül kialakult helyzethez. A kovásznai diáklány gesztusát mesterségesen továbbgerjesztve, felerősítve egyesek olyan nacionalista, magyarellenes hangulatot keltettek, és emeltek országos szintre, amelyek a kilencvenes évekbe vetik vissza a romániai társadalmat.

Úgy véljük, az erdélyi magyar nemzetközösség számára mindig is az alapvető értékek közé tartozott a tolerancia, a békés egymás mellett élés, a kölcsönös tisztelet. A Romániában élő nemzeti közösségek egyenlő állampolgárok ebben az országban, ugyanolyan kötelezettségekkel és jogokkal rendelkeznek, mint a többségi nemzet tagjai. Határozottan visszautasítunk minden olyan próbálkozást, amely a többség és kisebbség között ellentétet, ellenségeskedést szítja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásáról biztosítja mindazokat, akiket az elmúlt napok során ártatlanul vádoltak, vagy sértegettek. Nagyon fontos, hogy mindenki megértse azt, hogy ennek a mesterségesen felerősített gesztusnak a következő napokban már nem lesz hírértéke, viszont a kovásznai Körősi Csoma Sándor Líceum diákjai és tanárai, magyarok és románok, ezután is ugyanabba az iskolába járnak be nap, mint nap, találkoznak a folyósokon és az osztálytermekben. Az a rossz közérzet, amelyet ezzel a médiabotránnyal okoztak, nem tükrözi a székelyföldi valóságot, a mindennapokat.

Éppen ezért felkérjük a romániai politikai pártokat, a közélet és a média szereplőit, viszonyuljanak felelősségteljesen ehhez a témához, határolódjanak el a kisebbségellenes retorikától, és ne mutassanak semmilyen toleranciát a szélsőséges felszólalásokkal, megnyilvánulásokkal szemben.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében,

Kelemen Hunor szövetségi elnökFigyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.