Holnap döntenek a koalíciós pártok a MOGYE-ra vonatkozó kormányhatározatról

2012.03.05. | Oktatásügyek , Marosvásárhely

A kormánypártok holnap döntenek a MOGYE magyar tagozatának létrehozására vonatkozó kormányhatározat ügyében – jelentette ki hétfőn Markó Béla miniszterelnök-helyettes az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV).

A politikus elmondta, az éles vitáktól sem mentes hétfői koalíciós tanácskozáson a kormánypártoknak nem sikerült dűlőre jutni a kérdésben, ezért abban állapodtak meg, hogy holnap újabb koalíciós találkozót tartanak, amelyen azonban már dönteniük kell. - Ma a koalícióban megint éles vitánk volt, de számomra teljesen világos: kormányhatározaton kívül más megoldás nincsen, az most már néhány nap kérdése, hogy ezt megoldjuk-e. Nincsen szó arról, hogy elfogadjam, valaki is akár heteket halogassa a megoldást. Ma nem jutottunk egy végső konklúzióra, és abban állapodtunk meg, hogy holnap délután 4-kor újra összeülünk, és akkor mindenkinek meg kell mondania, hogyan látja a megoldást. Vagy á-t mond, vagy b-t mond ez a koalíció, és attól függően viszonyul az RMDSZ ehhez a kérdéshez. A mi álláspontunk nem változott: sürgősen kormányhatározattal kell ezt a kérdést rendezni - nyilatkozta az ETV-nek Markó Béla, aki utalt a magyar tagozat létrehozása ellen szervezett hétfői marosvásárhelyi román diáktüntetésre is. Szerinte túlzás az analógia az 199o-es marosvásárhelyi márciusi eseményekkel, de álláspontja szerint ma is ugyanazok az indulatok, ugyanazok a nacionalista eszmék jöttek elő, és részben ugyanabból az intézményből, hiszen a MOGYE akkor is központi szerepet játszott. – Én nem játszanék a tűzzel azok helyében, akik tulajdonképpen megint meg akarják fosztani a magyarokat valamilyen joguktól, és akiknek úgy látszik, semmi sem drága – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.