Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármesterének közleménye

2012.11.29. | Kolozsvár , Műemlékvédelem

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármesterének közleménye

A Házsongárdi temető kolozsvári közösségünk és Erdély Pantheonja.A 40 éve műemlékké nyilvánított temetőben tavaly, Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter 394 síremléket egyedi védettség alá helyezett. Reményeink szerint további sírokat is sikerül majd műemlékké nyilvánítanunk.

Mi is történt valójában?

A Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Egyesület munkatársai, Hegedüs Csilla miniszteri tanácsos vezetésével elindították a sírok felleltározását, a temetőigazgatóság gáncsoskodása ellenére. A megyei kulturális igazgatóság munkatársai felterjesztették, a magyar és román civil szervezetek javaslatai alapján összeállított dokumentációt az Országos Műemlékvédelmi Bizottsághoz, és Kelemen Hunor műemlékké nyilvánította a sírokat.
Ugyanakkor az elmúlt hónapban elkészült Kolozsvár temetőinek működési szabályzata, amely az első európai normáknak megfelelő szabályzat, s amely többek között szavatolja a meg nem váltott műemléksírok lezárását, a törvénytelen sírügyletek, rongálások és viráglopások megállítását, ugyanakkor visszaállítja a sírhelyek negyedfokú rokonsági szintig való adományozhatóságát. Az új szabályzat-tervezet tulajdonképpen első ízben teremti meg a sírhelyek kiutalásának átlátható rendszerét, tiszta és rendezett, biztonságos környezetet a város valamennyi temetőjében, a kolozsvári lakosok méltóságteljes kegyelethez való jogainak védelmét.

Nyilván ez, a zavarosban halászókat zavarja, emiatt magyarellenes hangulatot gerjesztenek és interetnikus konfliktussá próbálják alakítani a temetőszabályzat kérdését, most, a választási kampányban. Sajnos, úgy tűnik, hogy egyes román pártok számára, 2012-ben Kolozsváron a magyar-kártya még mindig a többletszavazatok begyűjtésének reményében időről-időre elővehető, elfogadható eszköz.

Mindezek jegyében felkérjük történelmi egyházainkat, civil szervezeteinket és Kolozsvár lakosságát, hogy együtt mondjuk ki: ELÉG! Nem tűrhetjük, hogy Európa Ifjúsági Fővárosa, s reményeink szerint jövendőbeli Kulturális fővárosa a szélsőséges nacionalista uszítás táptalaja maradjon. Európa a kölcsönös tisztelet, megbecsülés és békés egymás mellett élés eszméit jelenti. A Házsongárd európaiságunk egyik pillére, ne hagyjuk, hogy a mocsárba süllyesszék!

Kedden, december 4.-én 14 órakor, a kolozsvári Városháza üvegtermében nyilvános közvitát tartunk a temetőszabályzat ügyében. Arra kérünk minden, a Házsongárd sorsa iránt felelősséget érző személyt és intézményt, hogy jelenlétével támogassa közös ügyünket!

Horváth Anna
Kolozsvár alpolgármestere