Horvátország csatlakozása megelégedést hoz az Unióban

2011.11.30. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Horvátország csatlakozása megelégedést hoz az Unióban

Horvátország küszöbön álló csatlakozása megelégedést hoz az egyébként nehéz időszakot átvészelő Európai Uniónak – fogalmazott írásbeli hozzászólásában Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Horvátország csatlakozási szerződését az Európai Parlament szerdán tárgyalta Brüsszelben.

„Ebben az időszakban az EU-nak sorozatos gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie, azt hiszem, pillanatnyi megelégedést hoz Horvátország csatlakozási tárgyalásainak sikeres lezárása és a 2013. júliusi csatlakozási céldátuma. Megelégedést jelent a horvát nép számára, hiszen a csatlakozási tárgyalások 2004-es megkezdése óta nagyon hosszú idő telt el, de megelégedést jelent az Európai Parlament számára is, hiszen következetesen támogatta Horvátország felvételét az EU-ba.” – hangsúlyozta írásbeli hozzászólásában Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselője reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási szerződést a plénum december elsejei ülésén nagytöbbséggel fogadja el, ezzel is jelezve, hisz abban, hogy az új tagállammal az EU erősebb és gazdagabb lesz, ugyanakkor hozzájárul az unió bővítési távlatának hitelességéhez.

 

„Horvátország csatlakozásának európai és regionális szinten is lesz hozadéka és bátorítja az EU-s integrációs folyamatot. Ugyanakkor Horvátország EU-s tagsága jelzi az Unió elkötelezettségét a Nyugat-Balkán iránt. Ennek az elkötelezettségnek a megvalósulása azonban a régióbeli tagjelölt államok politikai akaratától és reform-erőfeszítéseitől is függ.” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselője kiemelte, hogy a csatlakozás pillanatától Horvátország az európai integráció rögös útjára lép. „Még él bennem Románia uniós csatlakozásának pillanata, éppen ezért fontosnak tartom figyelmeztetni horvát barátainkat, innen, az Európai Parlamentből, hogy a csatlakozás csak az európai integráció nehéz és hosszú folyamatának kezdeti pillanata. Ugyanakkor kijelenthetem, hogy számíthatnak szolidaritásunkra!” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

 

Az Európai Parlament december elsején szavaz Horvátország uniós csatlakozásáról. Az EP szavazatát követően a csatlakozási szerződést az EU mind a 27 tagállamának ratifikálnia kell, Horvátországnak pedig népszavazást kell tartania a csatlakozási szerződés aláírásától számított 30 napon belül. A tervek szerint Horvátország 2013. július elsejétől lesz az Európai Unió 28. tagállama.