Hőseink velünk élnek, köztünk járnak

2016.11.11. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hőseink velünk élnek, köztünk járnak

A két világégés csíkszeredai hősi halottainak állítottak emléket ma a csíkszeredai Milleniumi templom és a Szent Kereszt templom közötti téren. A több mint négy és fél méter magas gúla alakú, kézdiszentkereszti homokkőből készült mű 39 első világháborúban, 66 második világháborúban elesett csíkszeredai katona nevét, valamint a haláluknak helyszínét jelöli.  Az emlékmű leleplezését és áldását megelőzően világi és egyházi elöljárók osztották meg gondolataikat az egybegyűltekkel. Korodi Attila parlamenti képviselő a két világégés és a jelenkor hőseire is emlékezett ünnepi beszédében. Mint mondta, hőseink velünk vannak, velünk élnek, és az a tér, ahol mostantól ez az emlékmű áll, a mai hősök munkájának a gyümölcse. 

Arra a 105 hősre emlékezünk, aki leginkább családjáért, hazájáért, szülőföldjéért áldozta életét, és kevésbé a két világégésért. Ezek a hősök odafentről figyelnek most bennünket, hogy amit ránk hagytak, ami miatt életüket adták, azt értékeljük-e, kamatoztatjuk-e” – fogalmazott a parlamenti képviselő. Személyes élményeiről, nagyszüleitől hallott emlékekről is beszámolt: nagyapja és annak szomszédja is megjárta a háború fogságát. Párhuzamot vont a német és az orosz rabságban szenvedők között, hiszen hiába volt ez két féle rabság, ha ugyanolyan fajta küzdelmet vont maga után. 

Korodi Attila Márton Áron püspök és a napokban elhunyt Ervin atya hősiességére is felhívta a figyelmet, mindketten megismerték a fogság kínját, a boldog-emlékű püspök megjárta az első világháború frontját, miközben Ervin atyát többször is halálra ítélték. Ők a mi hőseink, akik közöttünk jártak, járnak. Ma Külhoni Magyarságért Díjjal tüntettek ki négy székelyföldi városvezetőt, akiknek köztünk élő hősiességét az elismerés méltón bizonyítja. A képviselő azzal a figyelmeztetéssel zárta szavait, hogy figyelnünk kell a köztünk járó hősökre: a papokra, az elöljárókra, a tanárokra, de a családapákra is, akik mind azért dolgoznak, hogy a közösség javát szolgálják. 

Darvas-Kozma József címzetes esperes, plébános házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket. A száz évvel ezelőtt a román hadsereg által megszállt és felégetett Csíkszeredára emlékezett, majd elmondta, hogy mindezidáig nem volt lehetőség ilyen emlékművet állítani. A hősök jelképes üzenetét is átadta: „Emlékezzetek és küzdjetek azért, amiért az életünket áldoztuk.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a mai Márton Áron Gimnázium egykori tanáraira emlékezett, akik maguk is hősök voltak, illetve sajnálatát fejezte ki, hogy mind a Siculicidium, mind pedig a Nyerges-tetői emlékmű állításáig méltánytalanul sokat kellett várni.

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete arra kérte a hallgatóságot, hogy azokra is emlékezzenek, akik a háború alatt itthon maradtak, majd annak végeztével megtörve ugyan, de újult erővel építették újjá, tették lakhatóvá a szülőföldet. 

Tamás József segédpüspök, miután leleplezte és megáldotta az emlékművet, a tömegsírokban nyugvó hősökről beszélt, akikért imádkozni kell.

Az esemény programját versekkel és zenei művekkel gazdagították a szervezők. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.