Hunyad megyei művészek Szombathelyen

2012.10.21. | Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


 

Hét Hunyad megyei képzőművész állított ki Szombathelyen, a kiállításmegnyitó napján dél-erdélyi szórványtematikájú könyvbemutatót is tartottak a Vas megyei városban. Vajdahunyad és Szombathely, valamint Vas megye és Hunyad megye testvérkapcsolata 22 éves múltra tekint vissza. A Kapcsolatok című kiállítást Winkler Gyula európai parlamenti képviselő nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. A Szombathelyi Képtár péntek esti rendezvényén teltház volt.

“2010-ben a Romániai Képzőművészek Szövetségének Hunyad megyei fiókja fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte, ez alkalommal meghívásomra Brüsszelben állítottak ki a művészek. Akkor is és most is tapasztalhattuk, képzőművészeink olyan módon fogalmazzák meg kulturális üzenetüket, hogy az átlépi a nyelvi és földrajzi korlátokat” – fogalmazott Winkler Gyula a megnyitón.  Az EP-képviselő elmondta, Dél-Erdélyben a demográfiai arányok nem a magyar közösség javára alakulnak, viszont Hunyad megye ennek ellenére megőrzi multikulturális jellegét és ebben a kultúrának, művészetnek fontos szerep jut. “Hunyad megyében a magyar közösség önazonosságának megőrzéséért folytatott állandó küzdelmében a szombathelyi testvérkapcsolat fontos segítség volt az elmúlt 22 évben” – köszönte meg Winkler Gyula a testvértelepülés támogatását, méltatva dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester szerepét, majd arra bíztatta az elöljárót, hogy az elkövetkezőkben is folytassák a Hunyad megyei programokat.

2010-ben és 2011-ben a szombathelyi képzőművészek a Romániai Képzőművészek Szövetségének Hunyad megyei fiókjának vendégei voltak, alkotótáborban, kiállításon vettek részt. Ennek viszonzásaképpen került sor a mostani szombathelyi tárlatra, amelyen Balázs Tibor, Fazakas Tibor, Torino Bocaniciu, Dragomir Marian Catalin, Titus Blaj, Maria Rugescu és Ioan Seu állított ki a D.O.C.C. Műhely meghívására.

Ugyancsak pénteken a Vas Megyei Levéltár adott otthont annak a könyvbemutatóval összekötött előadásnak, amelynek témája a dél-erdélyi szórványközösség volt. Dr. Gudor Kund Botond Fehér megyei lelkész és Demeter László, Erdővidék Múzeumának igazgatója  Tallózás az erdélyi végek múltjában és jelenében címmel tartott előadást, az esemény házigazdája Feiszt György főlevéltáros volt. A rendezvényen Winkler Gyula EP-képviselő kiemelte, Szombathelyen egy nap két kulturális rendezvény is zajlott, amely a dél-erdélyi szórvány üzenetét hozza a Vas megyei városba, történik mindez egy olyan vidéken, amely Dél-Erdélyhez hasonlóan, multikulturális jellegéről ismert. Gratulált a szervezőknek, Feiszt György főlevéltárosnak és Kovács Jenő szombathelyi mérnöknek, akik szórványkutató munkájukról ismertek és akik nemcsak a dél-erdélyi, de a Kárpát-medence összes szórványközösségét ismerik, és azok fennmaradását számtalan alkalommal támogatták. Az előadást követően bemutatták dr. Gudor Kund Botond Az eltűnt Gyulafehérvári Református Egyházmegye és egyházi közösségei valamint Az erdélyi hegyaljai Magyarigen református közösségének története című könyvét.

Winkler Gyula ez alkalomból Dr. Puskás Tivadarral, Szombathely polgármesterével és Marton Zsolt alpolgármesterrel áttekintette a testvértelepülési kapcsolatok eddigi eredményeit, valamint a programok bővítéséről egyeztetett.