Hunyad megyei vízügyi munkálatokat ellenőrzött Pásztor Sándor államtitkár

2014.07.22. | Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hunyad megyei vízügyi munkálatokat ellenőrzött Pásztor Sándor államtitkár

Hunyad megyei vízügyi szakemberekkel és a megyei vízügyi igazgatóság vezetőjével találkozott hétfőn Pásztor Sándor vízügyi államtitkár és Doina Pană vízügyi miniszter, akik kedden a Mihăileni tározóhoz látogattak, hogy lakossági fórumon egyeztessenek a helyiekkel.

„Mivel a mihăileni-i tározó a település egy részét elönti, az itt lakókat a Brad municípiumba, a vízügy által felépített két lakónegyedbe fogják költöztetni. Az 1987-től épülő tározó több mint 10 millió köbméter vizet fog tárolni, továbbá megóvja az árvíztől a környező vidéket, Mihăileni településtől Honctőig” - magyarázta az RMDSZ államtitkára.

 

A 85%-ban elkészült tározó 6 millió köbméter vizet tud visszatartani, befejezéséhez pedig még 39 millió lejre van szükség. Az idei év munkálatai meghaladták az 1,3 millió lejt, véglegesítésre leghamarabb 2018-ban kerülhet sor. 36 család már átköltözött az új lakóházakba, várhatóan még 25-nek lehetősége lesz erre a közeljövőben. A lakásokból csak 15 nem készült el teljesen.

 

A találkozás alkalmával a Vízügyi Minisztérium vezetői azt javasolták, hogy az ott lakók fogalmazzák meg és küldjék el beadványukat a minisztériumhoz, amelyben jelzik az esetleges észrevételeiket, illetve gondjaikat az új házak betáblázásával kapcsolatosan azért, hogy kiszállhasson egy minisztériumi szakértő csapat, amelyik elvégzi a szükséges felméréseket.

 

„Miután az érintett lakosokat átköltöztették, valamint véglegesítették a munkálatokat, a település mellett egy több mint 130 hektáros tó alakul ki. A vízgyűjtő tó amellett, hogy megoldja a környék, többek között Brad városának árvízvédelmi gondjait, ivóvízzel látja majd el a környező településeket és alkalmas lesz alternatív zöld energia előállítására is” - hangsúlyozta Pásztor Sándor, majd hozzátette, még dolgoznak a 97%-ban elkészített hídon, amely lehetővé teszi a jövőben a tározó körüli közlekedést.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.