Huszonötödik születésnapját ünnepelte az RMDSZ Szilágy megyei szervezete

2015.02.16. | Szilágy

Huszonötödik születésnapját ünnepelte az RMDSZ Szilágy megyei szervezete

Fotó: Szász Tamara

„25 évvel ezelőtt tele hittel, reménységgel, buzgósággal és lelkesedéssel alakult meg az RMDSZ Szilágy megyei szervezete. 1989 decemberében ráébredtünk, hogy eljött az a pillanat, amikor tenni kell valamit. Tudtuk, hogy egy olyan lehetőség adódott, amit ha nem használunk ki, nagy bűnt követünk el saját nemzetünkkel szemben” – idézte fel Seres Dénes parlamenti képviselő az RMDSZ Szilágy Megyei Szervezetének megalakulási pillanatait február 15-én, Zilahon, a negyedévszázadot ünneplő eseményen.

„Nagyon hamar megtanultunk együtt gondolkodni, tervezni és cselekedni. Megszerveztük a közösségünk érdekvédelmét, programokat, elképzeléseket és álmokat fogalmaztunk meg, aztán megkerestük az eszközöket, amelyekkel céljainkat meg tudjuk megvalósítani. Egyértelmű volt már a megalakulásunk pillanatában, hogy a politikai életben, valamint a választásokon való részvétel nélkülözhetetlen. Egy szükséges eszköz, amely segít megteremteni azt a lehetőséget, hogy hatékonyan képviseljük az erdélyi magyarságot az által, hogy jelen vagyunk azokban a testületekben helyi, megyei és országos szinten, ahol nemzetünkről döntenek” – fogalmazott az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke.

Felszólalásában Seres Dénes méltatta azokat, akik összefogásának és munkájának köszönhetően 25 éves születésnapját ünnepelheti a Szövetség, ugyanakkor köszönetet mondott azoknak is, akik ma is keményen, odaadással és hittel dolgoznak a magyarság védelméért.

„Úgy gondolom, hogy a jövőre nézve is táplálni tudjuk mindazt, amit 1989 decemberén életre keltettünk, és tapasztalatainkból merítkezve a fiatal generáció is hatékonyan tudja majd képviselni közösségünket. Mindannyian úgy dolgozzunk, hogy ne legyen szégyellnivalónk az unokáink, az utókor előtt, és úgy vigyük tovább a következő 25 évben is a tulipános zászlót, hogy élhető jövőt biztosítsunk a következő korosztálynak” – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

Ez a 25 éves születésnap a romániai magyarság újjászületésének ünnepe is, egy olyan közösség ünnepe, amelyet a múlt rendszerben minden eszközzel elnyomtak, és minden alkalmat kihasználtak arra, hogy beolvasszanak minket, hogy megfosszanak minket jogainktól. 25 évvel ezelőtt pedig egy olyan úton indultunk el együtt, ahol újjászülethetett közösségünk” – fejtette ki beszédében Kovács Péter főtitkár, aki az RMDSZ 25 éves évfordulóját a mérlegkészítés és a tervezés fontos momentumának nevezte, amely alkalmával emlékezni kell a Szövetség közbenjárásával kiharcolt eredményekre: arra az 1400 oktatási intézményre, ahol magyar nyelven tanulhatnak a diákok, a 18 szórványkollégiumra, a 800 ezer hektár közbirtokos visszaszolgáltatott erdőre, a több mint ezer visszaszerzett egyházi ingatlanra, megszerzett nyelvi jogainkra.

Nem értünk el mindent, hiszen nap mint nap tovább kell küzdenünk, identitásunk megőrzése szempontjából oly fontos intézményes garanciáinkért, azokért a jogokért, amelyek bármikor hirtelen keresztbehúzhatóak, visszafordíthatóak, ha csak a MOGYE- vagy a Mikó-ügyre gondolunk. 25 évvel ezelőtt az RMDSZ alapítói nem egy ilyen országot álmodtak meg. De vajon egy olyan országot álmodtunk-e, amelyben Nagy Zsoltot úgy ítélték el igazságtalanul, hogy közvetlen bizonyíték nincs ellene?” – hangzott el a főtitkár beszédében, amelyben megfogalmazódott: a Szövetségnek tovább kell folytatnia a munkát, hosszútávra kell terveznie, nem szabad feladnia azt a célt, amely a szülőföldön magyarként való boldogulást, jövőépítést jelenti.

Az RMDSZ számára az a kihívás, hogy meg tud-e változni, továbbra is szerethető, barátságos tud-e lenni azért, hogy a romániai magyarok továbbra is érezzék, ránk számíthatnak. Meggyőződésem, még több munkával és alázattal ez sikerülhet! – nyomatékosított ünnepi felszólalásában Kovács Péter.

„Negyed évszázada Zilahon és a megye összes magyarlakta településén történelmet írtunk, egy olyan történelmet, amely elválaszthatatlan az erdélyi magyarság talpra állásával. ’89-ben óriási volt a lelkesedés, önszerveződésből jött létre az RMDSZ. Állítom, hogy 25 évvel ezelőtt olyan sziklaszilárd alapra épülő közképviseleti és érdekvédelmi szervezetet hoztunk létre, amely vitathatatlan eredményekkel kivívta a maga megbecsülését” – szólalt fel az eseményen Vida Gyula, a megyei szervezet első elnöke, egykori parlamenti képviselő.

A jelenlévők megemlékeztek a szervezet elhunyt tagjairól, majd zárásként az ünnepségen Seres Dénes oklevelet nyújtott át mindazoknak, akik az elmúlt két és fél évtizedben a magyar közösségért dolgoztak.