Idén is megszervezi kisebbségi szemináriumát a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány

2015.01.20. | Kisebbségvédelem , Minority SafePack

„Kisebbségvédelem: romániai gyakorlat, európai modellek, és a Minority SafePack kisebbségi polgári kezdeményezés” címmel szervez rangos kerekasztal-beszélgetést február 26-án Marosvásárhelyen a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, az RMDSZ megalakulásának 25. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő eseménysorozat részeként. A konferencia középpontjában a nemzeti kisebbségeknek a többségi társadalommal való viszonya, együttélési modelljei állnak.

Az 1989-es forradalom óta eltelt 25 év alatt, a román társadalom bár tett jelentős lépéseket a demokrácia, a jogállam megvalósításának irányába, számos probléma még mindig megoldásra vár, ezek között pedig kiemelt helyen áll a nemzeti kisebbségeknek a többségi társadalmakkal való együttélése. A marosvásárhelyi Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány immár több mint másfél évtizede, minden évben külön konferenciát szervez ebben a témában.

A február 26-i szemináriummal az alapítvány egy olyan kommunikációs platformot szeretne biztosítani, amely lehetőséget teremt a kisebbségi közösségek jogi törekvéseinek tisztázására, a félreértelmezések kiküszöbölésére, a kölcsönös félelmek feltérképezésére és leküzdésére. A kerekasztal-beszélgetés célja a jelenlegi többség-kisebbség együttélési keretek – romániai trendek, és jól működő európai modellek – megvizsgálásával, egy gyümölcsöző együttélés és együttműködés feltételeinek kidolgozása.

A marosvásárhelyi konferencia, a romániai politikai pártok képviselőinek, a nemzeti kisebbségi szervezetek képviselőinek, illetve a jelentős hazai véleményformáló személyiségek jelenlétével, a többségi és a kisebbségi társadalmat egyaránt meg szeretné szólítani. A rangos eseményen a politikai és a civil szféra képviselői mellett, a romániai közigazgatás és média képviselői is jelen lesznek, valamint nemzetközi, és a romániai kisebbségi szervezetek képviselői is.