Ifjúsági találkozó Óteleken – A határmenti szórványban élő magyar fiatalok nincsenek hátrányos helyzetben

2014.03.24. | Ifjúság , MIÉRT

Közel ötven, a megye egész területéről érkezett magyar fiatal vett részt az RMDSZ Temes megyei szervezetének második ifjúsági találkozóján március 21–23. között Óteleken. A megyei RMDSZ és a helyi önkormányzat, valamint a Bánsági Közösségért Egyesület támogatásával megvalósult találkozón részt vett Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Szabó József, a MIÉRT elnöke, valamint gátaljai, győrödi, kisiratosi, lugosi, óteleki, ötvösdi, székelyudvarhelyi, temesvári, végvári és zsombolyai magyar fiatalok.

Az óteleki ifjúsági hétvége egy találkozósorozat második állomása, amely Molnár Zsolt parlamenti képviselő kezdeményezésére 2013-ban Végváron indult.

„Szükség van arra, hogy a különböző településekről érkező, különböző helyzetekből jövő és háttérrel rendelkező magyar fiatalok összegyűlhessenek, ismerkedjenek és beszélgessenek arról, hogy mi történik a közvetlen környezetükben, mi történik Temesváron, mi történik az országban. Ezekből az ismeretségekből, barátságokból, tapasztalatokból építkezve tudnak majd otthon a saját közösségeikben valami többletértéket megvalósítani” – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

A képviselő elismerését fejezte ki a szervezők munkájáért, majd az ifjúsági találkozó fontosságára utalva kiemelte, „tavaly a résztvevők nagyon pozitívan reagáltak és a találkozó után meg is történt néhány olyan rendezvény, amelyiknek az ötlete, a csírája a végvári ifjúsági hétvégén bontakozott ki. Remélem idén is új ötletekkel, új lendülettel térnünk majd haza mindannyian Ótelekről.”

Az óteleki találkozó résztvevőinek Szabó József, a MIÉRT elnöke tartott előadást ifjúsági szervezetekről, ifjúságpolitikáról, a MIÉRT 337 tagszervezetet működtető országos hálózatáról, szervezet- és karrierépítésről.

Szabó József ifjúsági vezetőként immár hat éve a nagyváradi önkormányzat tagja, de mint elmondta, MIÉRT-es kollégái közül sokan vállalkozóként vagy más területeken valósították meg álmaikat. A MIÉRT elnöke szerint a fiatalok többsége néha teljesen belenyugszik abba, hogy a kisebbségi lét, vagy akár egy rurális lét, a lehetőségeknek hiánya őket gátolja, blokkolja valamilyen cél elérésében. ,,Én ebben nem hiszek. A nehézségek mindig azért vannak, hogy legyőzzük azokat. Egy fiatal fel kell építse magát és mindig az alapok a legfontosabbak” – fejtett ki Szabó, majd kitért a szórványközegben élő magyar fiatalok sajátos helyzetére is. „Nem igaz, hogy a partiumi és a bánsági szórványmagyarság hátrányos helyzetben van. Épp ellenkezőleg, a határ menti övezetben élő magyarság helyzeti előnyben van a tömbmagyarsággal szemben, mert jobban ismeri a román nyelvet, ez pedig előnyt jelent, nem hátrányt” – zárta mondanivalóját a MIÉRT elnöke.