II. Visegrádi Ifjúsági Konferencia: az ifjúsági munkanélküliséget csak munkahelyteremtéssel lehet megszűntetni

2015.11.21. | MIÉRT

A II. Visegrádi Ifjúsági Konferencia szombat délelőtti programja a regionális ifjúsági szervezetek képviselőinek vitájával indult, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő pedig a közép-európai identitás erősítéséről tartott előadást.

A szombati program a regionális ifjúsági szervezetek képviselőinek vitájával rajtolt.  A tematizált beszélgetés olyan, a régiót érintő kérdésekről zajlott, mint az együttműködés, az aktuális politikai problémák, a bevándorlók, és a határaink védelmének kérdése, valamint ezek megoldására nyújtott javaslatok.

A vitán Łukasz Borkowski, a Mlodzi Democraci alelnöke, külügyi államtitkár, Faragó Csaba YEPP-alelnök és Žan Mahnič parlamenti képviselő, a Slovenska Demokratska Mladina elnöke vett részt. Valamennyi felszólaló egyetértett abban, hogy Európának meg kell védenie a határait, mert a schengeni-övezetet csak így lehet életben tartani. Közös fellépésre van szükség ahhoz, hogy az integrációt, amit hosszú éveken át építettek, megtarthassák. Továbbá mindannyian hangsúlyozták a közös munkának, az együttműködésnek a fontosságát.

„Az ifjúsági munkanélküliséget nem lehet szlogenekkel megállítani, ezt csak munkahelyteremtéssel lehet megszüntetni” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő a délelőtti program utolsó beszélgetésén. A konferencián elfogadott nyilatkozatról elmondta: azért vette át, mert nagyon fontosnak tartja a dokumentumban megfogalmazott kihívásokat.

Továbbá kihangsúlyozta, hogy a jövő az Európai Unió égisze alatt teljesedhet ki, hiszen az Unió a szükséges egyensúlyokat megtartva kiegészíti a tagjait. Moderátori kérdésre válaszolva kiemelte a helyi szintű politikának a fontosságát: „a helyi szinteken lehet hatékonyan megszólítani a közösségeket, éppen ezért erre különös hangsúlyt kell fektetni.”