Iktatta az Adótörvénykönyv-tervezet módosítására megfogalmazott javaslatait az RMDSZ

2015.05.12. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Iktatta az Adótörvénykönyv-tervezet módosítására megfogalmazott javaslatait az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, hétfőn május 12-én nyújtotta be az Adótörvényköny-tervezet módosítását célzó javaslatait. A javaslatok számos területen könnyítenék, illetve átláthatóvá tennék az adózási rendszert. A Szövetség képviselői és szenátorai által megfogalmazottakat Erdei-Dolóczki István Szatmár megyei törvényhozó tartja fent a Parlament Alsóházának szakbizottságában.

Erdei hangsúlyozta, hogy az RMDSZ ezúttal is egy kiszámítható és egyértelmű Adótörvénykönyv, illetve az ennek eljárására vonatkozó jogszabály gyakorlatba helyezését szorgalmazza.

 

Számos szakterületen észlelt problémára fogalmaztunk meg módosító-javaslatokat. Az egyik legfontosabb a nagycsaládok támogatásának szorgalmazása, így a sokgyerekes családok a személyi jövedelemadó befizetésekor, ennek részleges vagy teljes eltörlésében részesülnének. Ezáltal serkentenénk azoknak a szülőknek a munkahelyre történő visszatérését is, akik gyereknevelési szabadságon voltak. Egy másik javaslatunkban kérjük, amely már a Szenátus által elfogadott változatban is szerepel, hogy a nyugdíjasok is rendelkezhessenek a saját jövedelemadójuk két százalékával” – mutatott rá Erdei-Doloczki István parlamenti képviselő.

 

Kérjük, hogy azok a kis- és középvállalkozások, amelyek új találmányokat vagy innovációkat jegyeznek az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (Osim), azoknak öt évig az ezekből származott profitjuk adómentes legyen. Javaslatunk célja, hogy ezáltal a fiatal kutatókat és feltalálókat segítsük, valamint érdekelté tegyük a cégeket a fiatal tehetségek felkarolásában” – fogalmazott Erdei, majd elmondta, különös tekintettel voltak arra, hogy a profitadó után fizetett osztalék újbóli megadóztatását eltöröljék, és egy olyan javaslatot fogalmazzanak meg, amely ezt nem teszi lehetővé: „amennyiben ezt nem tudjuk elérni, akkor egy olyan változatot tudnánk elfogadni, amely szerint csak a cégek által cégeknek fizetett osztalék van megadóztatva, viszont a cégek által, fizikai személyeknek fizetett osztalék mentesülne az adófizetés alól”.

 

Erdei-Dolóczki István ezt követően ismertette azt a javaslatot is, amely célja a gépjárművekre kirótt zöldbélyeg-illeték részbeni áthelyezése a helyi adók közé: „célunk könnyíteni az adófizető állampolgárokon, valamint az, hogy a gépjármű tulajdonosok által befizetett illeték egy része maradjon az önkormányzat költségvetésében, ezáltal azt az összeget környezetvédelemre fordíthatnák, ugyanakkor az is nagy segítséget jelentene, hogy ezt az összeget nem egyszerre kell kifizetni, hanem a jármű használatának folyamán éves részletekben.”

 

A javaslatok között szerepel egy olyan módosítás is, amely adókedvezményben részesítené azon személyeket, valamint leszármazottjait, akiket 1950–1961 között katonai szolgálat ürügyén munkatáborokba vittek, illetve azokat, akik az 1989-es forradalom idején harcoltak és megsebesültek, valamint akiket 1940 és 1945 között etnikai alapon meghurcoltak. Továbbá a szociálpolitikai prioritások között szerepel a közüzemi szolgáltatások áfájának kilenc százalékra történő csökkentése is, ugyanakkor az orvosok, valamint az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók jövedelemadójának eltörlése. A közlekedési szolgáltatások esetében törölnék a hozzáadott értéknövekedési adót, ugyanakkor a saját használatra készített pálinka előkészítésénél egy bizonyos mennyiség alatt törölnék a jövedéki adó befizetését. A hegyvidéki panziók adózási rendszerére vonatkozó adómentességet is újból szorgalmazza a Szövetség, ugyanúgy, mint ahogyan azt, a tengerparti üdülőegységek esetében is alkalmazzák.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.