Iktatták az egészségügyi központosítás elleni alkotmánybírósági keresetet

2013.05.22. | Egészségügy

Iktatták az egészségügyi központosítás elleni alkotmánybírósági keresetet

Tegnap, május 21-én iktatta a Parlament Képviselőházának Főtitkárságán az RMDSZ képviselőházi frakciója azt a keresetet, amely alkotmánybírósági kivizsgálást igényel az egészségügyi rendszerben zajló központosított intézkedések ellen.

A Képviselőház múlt heti ülésén megszavazta a 71/2012-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a kórházi közbeszerzések központosítását célozta. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem ért egyet ezzel az intézkedéssel”- fejtette ki Cseke Attila, majd hozzátette: „a közszolgáltatásokat a szubszidiaritás elve alapján kell közelebb vinni az állampolgárokhoz, nem pedig a központi intézmények hatásköre alá helyezni, mert ezáltal elérhetetlenné válnak úgy a helyi önkormányzat, mint a lakosság számára” – hangsúlyozta a Bihar megyei szövetségi elöljáró.

Cseke Attila elmondta, hogy az iktatott keresetet a többi ellenzékben lévő párttal közösen nyújtották be, valamint reményét fejezte ki afelől, hogy az elfogadhatatlan központosítási próbálkozások kivizsgálásra kerülnek és az Alkotmánybíróság a helyi autonómia elve alapján orvosolja a kialakult helyzetet.