Integrált megközelítésre van szükség a válságövezetekből származó ásványok ügyében

2015.05.21. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Integrált megközelítésre van szükség a válságövezetekből származó ásványok ügyében

Az ásványi anyagok kitermelését és az azzal való kereskedelmet le kell választani a fegyveres csoportok finanszírozásától – ez a legfontosabb célja a Winkler Gyula EP-képviselő által összeállított jelentésnek. A dokumentum ahhoz a rendelethez készült, amely uniós öntanúsító rendszer létrehozását ír elő a fegyveres konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből származó ón, tantál, volfrám és ezek ércei, valamint az arany – a szaknyelvben 3TG-nek (azaz the 3T's and gold) is nevezett ásványok – importőrei körében. A Winkler-jelentést szerdán, május 20-án Strasbourgban vitatta meg a plénum, amely arról döntött, hogy informálisan megkezdik a háromoldalú tárgyalásokat anélkül, hogy lezárnák a jogszabály-alkotási folyamat első szakaszát.

A mai szavazás azt mutatja, hogy mindegyik képviselőcsoport, de maguk a képviselők nagytöbbsége is szeretne megoldást a válságövezetekből származó ásványok ügyében. Sajnos a megoszlás szerdán a plénumban is tapasztalható volt, akárcsak a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban a szavazásánál. Bonyolult tárgyalási folyamat elején vagyunk. Jelentéstevőként az a célom, hogy beazonosítsuk a leghatékonyabb álláspontot, amelyet elfogadnak a tagállamok az Európai Unió Tanácsában és elfogad az Európai Bizottság is, amely ugyanakkor valós eredményt hoz a háborús övezetekben élő közösségek számára" – emelte ki Winkler Gyula.

 

A plénum által elfogadott módosítások nyomán az öntanúsító rendszer kötelezettségét kibővítették. Egyébként több mint hatszáz módosítást nyújtottak be a képviselők, amelyre eddig nem volt példa egyetlen INTA törvényhozási jelentés kapcsán sem.

 

Winkler Gyula felhívta a figyelmet, hogy a fegyveres övezetekben élő közösségek érdekeit nem lehet csak egy uniós kereskedelmi szabályozással megvédeni. „Integrált megközelítésre van szükség az Európai Unió részéről. A jelentés egy javaslatot is tartalmaz, amely az ágazat minden szereplőjének a felelősségét érinti és amely fontos pillére lehet az EU integrált válaszának. Nevelni kell minden érintett felet, beleértve az uniós ipar képviselőit, de a konfliktusos övezetek országainak kormányait is, növelni a felelősségérzetet a kérdésben. Szükség van arra, hogy megerősítsük az európai szerepvállalás hatékonyságát ezekben a régiókban" – mondta az EP-képviselő.

 

Figyelmezette a képviselőket, hogy a felkészületlenség miatt negatív hatásai is lesznek a kötelező öntanúsító rendszernek. "Önkéntes öntanúsító rendszert javasoltunk, hogy elkerüljük az ellátási lánc eltorzulásait és a negatív következményeket, beleértve a de facto embargót is. A kötelező öntanúsító rendszer munkahelyek felszámolását eredményezi mind az európai iparban, mind a fegyveres konfliktusok által érintett helyi közösségekben" – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.

 

Az Európai Néppárt parlamenti csoportjának szóvivője, Daniel Caspary EP-képviselő kiemelte, hogy szükség van a fegyveres övezetekből származó ásványok terén a szabályozásra, hogy minél hamarább megoldhassák a helyi közösségek problémáit. „Olyan szabályozásra van szükség, amely a legrövidebb idő alatt segíteni tud azokon az embereken, akik a fegyveres konfliktusok sújtotta övezetben élnek. Meg kell előznünk, hogy egy nehezen alkalmazható jogszabály szülessen, amely a kisebb kitermelőket veszélyeztetné és jövedelem nélkül hagyná a helyi lakosságot, vagy amely a csempészetet és egyéb törvénytelen tevékenységet erősítené fel. Ezeknek a közösségeknek létkérdés az ásványok olyan kivitele, amely nem gyanúsítható fegyveres csoportok finanszírozásával. Egy de facto embargó nem hozna mást, mint tovább rontaná ezekben a régiókban a helyzetet" – mondta Daniel Caspary.

 

Jelenleg több olyan nemzetközi kezdeményezés is van, amely a fegyveres konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből származású ásványok felelősségteljes beszerzését népszerűsíti.


A legismertebb ilyen kezdeményezéseket 2011-ben illetve 2010-ben fogadták el: Az OECD útmutatása a konfliktusok által érintett vagy nagy kockázatot jelentő térségekből származó ásványok felelősségteljes ellátási lánca tekintetében követendő kellő gondosságról, valamint az Egyesült Államok által 2010-ben elfogadott, tőzsdei reformról és fogyasztóvédelemről szóló Dodd–Frank-törvény 1502. szakasza. Az EU 2011-ben az OECD keretében politikai kötelezettséget vállalt, hogy támogatja az útmutatás szélesebb körű alkalmazását.


A rendelet-javaslat, melynek jelentéstevője Winkler Gyula volt, az ónt, tantált, volfrámot, ezek érceit és az aranyat az európai piacra behozó valamennyi uniós piaci szereplőre összpontosít. Meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett az említett szereplők öntanúsítás alapján a szóban forgó ásványok és fémek felelősségteljes importőreinek minősülnek. Az EU az egyik legnagyobb 3TG importőr, az elektronikai és elektrotechnikai ipar a legnagyobb felhasználója ezeknek az ásványoknak és érceknek.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.