Interetnikai Színházfesztivál Csíkszeredában – Kisebbségi seregszemlét támogat az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (AUDIÓ)

2014.10.20. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Interetnikai Színházfesztivál Csíkszeredában – Kisebbségi seregszemlét támogat az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (AUDIÓ)

„A hazai kisebbségi színházak legfontosabb eseménye kezdődik holnap Csíkszeredában. Örömünkre szolgál, hogy jelentős támogatást nyújthattunk annak az egyhetes rendezvénynek, amely tizenhat minőségi produkció révén mutatja be mindazt az értéket, amellyel Románia kisebbségei hozzájárulnak az ország hírnevének öregbítéséhez, kultúrájának népszerűsítéséhez” – fogalmazott Laczikó Enikő, az RMDSZ államtitkára, a rendezvényt támogató intézményének, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője. Azt is hozzátette: fontosnak tartja, hogy idén Csíkszereda színházkedvelő közönségének van alkalma betekinteni ebbe a művészeti gazdagságba.

2014. október 21–26. között, ezúttal a Kortina Egyesület kezdeményezésére, hetedik alkalommal szervezik meg az országos kisebbségi seregszemlét, az Interetnikai Színházfesztivált, amelynek idén Csíkszereda ad otthont. 

 

Az eseményen az ország valamennyi kisebbségi nyelven játszó társulata bemutat egy-egy produkciót. A csíkszeredai közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Szatmári Északi Színház Harag György Társulata, a Csíki Játékszín és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház magyar nyelvű előadásait láthatja. Ugyanakkor megtekintheti a Temesvári Állami Német Színház és a Nagyszebeni Német Színház német nyelvű produkcióit, valamint a bukaresti Zsidó Színház jiddis nyelvű előadását. 

 

Az előadásokon szinkronfordítás is biztosítanak, a produkciók után szakmai beszélgetéseket szerveznek, amelyeken az előadások alkotói és színikritikusok vesznek részt. A jatekter.ro honlapon a fesztivál teljes programja elérhető magyar, román és német nyelven.

 

Laczikó Enikő államtitkár nyilatkozata hang formájában elérhető és letölthető a linken.

 

Hanganyag:
Laczikó Enikő Katalin nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.