Iskolaavatás és nótatest Esztelneken

2012.12.01. | Oktatásügyek , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Iskolaavatás és nótatest Esztelneken

A felsőháromszéki oktatás bölcsőjét, a ferences zárdájáról híres Esztelneket, valamint a hozzá tartozó Kurtapatakot látogatta meg pénteken Olosz Gergely szenátor- és Fejér László Ödön képviselőjelölt. Az RMDSZ-es politikusok a délelőtt folyamán Varga Attila polgármester társaságában járták végig a települést, beszélgettek a helybeliekkel, meghallgatták panaszaikat, majd részt vettek a Nagy Mózes nevét viselő iskola új épületszárnyának az avatóünnepségén.  Az eseményen jelen volt Farkas Csaba István tanfelügyelő, számos helybeli lakos, valamint az oktatási intézmény munkaközössége is.

Az egybegyűlteket Gödri Réka óvónő köszöntötte, majd az iskola diákjai rövid kulturális műsort mutattak be a vendégeknek. Varga Attila polgármester örömét fejezte ki, hogy a százéves épület mellé sikerült egy új szárnyat építeni, és ezáltal a gyerekek egy helyen tanulhatnak, egy közösséget alkotva. A polgármester köszönetet mondott Olosz Gergelynek, a megyei önkormányzatnak és a tanfelügyelőknek az iskoláért tett önzetlen munkájukért, segítségükért.

Fülöp István, az iskola igazgatója elmondta: szeretné, ha megfelelő körülmények között történhetne az oktatás, hosszú és nehéz út vár azokra, akik ezt meg kell valósítsák, de közösségi összefogással nem létezik lehetetlen. Az iskolának tovább kell vinnie és meg kell őriznie küldetését, mely nem más, mint örökségünk és hagyományaink óvása.

Olosz Gergely szenátorjelölt a tanulás fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a megszerzett tudást senki sem veheti el tőlük. Fejér László Ödön képviselőjelölt a Nagy Mózes nevét viselő kantai líceum egykori diákjaként arra kérte a gyerekeket, hogy legyenek büszkék erre az intézményre, mely életreszóló szellemi útravalót ajándékoz nekük. Az új épületet Ilyés K. Imre plébános áldotta meg.

A nap itt nem ért véget, hiszen az esztelneki önkormányzat nótaestet szervezett a helyi kultúrotthonban, ahová Olosz Gergely szenátor- és Fejér László Ödön képviselőjelöltet is meghívták. Az egybegyűlteket Varga Attila polgármester köszöntötte, majd elmondta, a jelöltekre mindig tudott számítani a község, ezért most a közösségnek kell őket támogatnia.

Fejér László Ödön Esztelnekhez és Kurtapatakhoz fűződő élményeit osztotta meg az egybegyűltekkel, és elmesélte, hogy a  településhez nemcsak gyerekkori emlékei fűzik, hiszen az elsők között létesített itt üzletet, majd megköszönte a jelenlevők bizalmát. Olosz Gergely a délelőtti avatóval példázta a helyi törekvések és kezdeményezések fontosságát, hiszen a megyei és országos képviselet csak a helyi közösségek révén tud támogatást biztosítani. Az idei kampány is a hagyományápolás útján indult el: követve a megyei tanácselnök kezdeményezését, a helyi recepteket tartalmazó szakácskönyvet, most Háromszéki daloskönyvet nyomtattak. Erős közösségben, hagyományainkat ismerve és ápolva tudunk megmaradni magyarként, hangsúlyozta a képviselő.

Az esten a helyi dalárda műsorát hallgathatták meg az egybegyűltek, majd Ábri Béla és zenekara húzta a szebbnél-szebb nótákat és Kovács Enikő, valamint a Toto Band tagjai énekelték a közönséggel együtt a fülbemászó, rég nem hallott dalokat.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.