Ismét a filmeké a főszerep Temesváron

2015.11.25. | Kultúra , Temes

Ismét a filmeké a főszerep Temesváron

Második alkalommal szervezi meg november 25–28. között a Bánsági Közösségért Egyesület, a temesvári Csíki Gergely Állami Színház, a bukaresti Balassi Intézet és az RMDSZ Temes Megyei Szervezete a Temesvári Magyar Filmnapokat, amelynek idéntől társzervezője Magyarország Temesvári Tiszteletbeli Konzulátusa is.  A tavalyi filmfesztivál sikerére alapozva a szervezők idén is tartalmas filmszemlét készítettek és idén sem hiányoznak a magyar kultúrát bemutató kiegészítő programok sem.

Az idei Filmnapokon a közönség nemcsak a magyar játékfilmekkel ismerkedhet meg, hanem rávilágítunk több filmes műfajra is, mint az animációk vagy a rövidfilmek. Emellett külön programpontot szentelünk a televíziós adásoknak és bemutatjuk a közszolgálati tévében Temesvárról készült riportokat. Ugyanakkor szerepet kap a zene és a gasztronómia is” – nyilatkozta az idei Filmnapok kapcsán Molnár Zsolt Temes megyei parlamenti képviselő, a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke. A további programok között filmtörténeti előadás és fotókiállítás is szerepel. A szervezők a tavalyi év hagyományához híven idén is román és angol felirattal mutatják be a filmeket, hisz a Temesvári Magyar Filmnapok a kezdettől fogva olyan rendezvényként lett elképzelve, amely által népszerűsíteni lehet a magyar kultúrát a magyar nyelvet nem beszélők körében.

Az idei Filmnapok kínálatában kiemelt helyet foglalnak el az utóbbi évek jelentős magyar nagyjátékfilmjei. A csütörtöki napon Köves Krisztián Károly Halálkeringő című filmje kerül bemutatásra, majd pénteken A halálba táncoltatott lány című filmet tekinthetik meg a nézők. A filmben közreműködött a Honvéd Táncszínház és a filmbéli szerepéért László Zsolt megkapta a 42. Magyar Filmszemle legjobb férfialakítás díját. A Filmnap záróakkordja Boldizsár Márk Isteni műszak című alkotása, amely abszurd humorral meséli el egy fiatal mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer számos ott érvényesülő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen. Szintén vasárnap kerül sor a bukaresti MAGYARADÁS jóvoltából a ‘70-es, ‘80-as, ‘90-es években Temesváron készült riportok bemutatására. Megszólal Jecza Péter képzőművész, Franyó Zoltán író, műfordító, szerkesztő, Anavi Ádám költő, író.