Ismét közkincs az aradi Ereklyemúzeum – megnyílt az 1848/49-es relikviagyűjtemény

2015.10.02. | Arad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ismét közkincs az aradi Ereklyemúzeum – megnyílt az 1848/49-es relikviagyűjtemény

Az Aradi Magyar Napok egyik kiemelkedő fontosságú eseménye zajlott csütörtök délután az Arad Megyei Múzeumban: több mint negyven év után állandó kiállítást nyitottak az 1848–1849-es Ereklyemúzeum anyagából. Az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtisztek személyes tárgyaival együtt több mint 17 ezer tárgyi emléket és írásos dokumentumot őriznek Aradon, a magyar Nemzeti Múzeum és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyaga után ezt tekintik a harmadik legjelentősebb 1848/49-es gyűjteménynek.

Az Ereklyemúzeum országos gyűjtés eredményeként jött létre Aradon, 1893. március 15-én nyitottak meg a színház emeleti részén. Miután kinőtte eredeti helyét, a Kölcsey Egyesület kezdeményezésére 1913-ban épült Kultúrpalotába költöztették át – ez jelentette a mostani Arad Megyei Múzeum alapját. A kiállítás túlélte a trianoni békediktátumot, a román közigazgatás bevezetését, sőt az 1956-ot követő időszakot is, csak ezután kezdték fokozatosan ritkítani, mígnem 1974-ben, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor személyi kultuszának megerősödésekor száműzték a raktárak mélyére.

Most ismét méltó helyére került a Kárpát-medencei magyarság nemzeti öröksége – fejtette ki a megnyitón Faragó Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Arad megyei szervezetének elnöke. „Az aradi Kölcsey Egyesület kezdeményezésére, és munkájuknak köszönhetően egy páratlan gyűjtemény tulajdonosa lett az aradi múzeum. És most abban a Kultúrpalotában vagyunk, amelyet azért is építettek meg az elődeink, hogy ennek a kincsnek méltó helye legyen. És ezek a kincsek mától ismét egy állandó kiállítás keretében vannak itt. Mert nem a pincében van a helyük, hanem a nyilvánosság előtt, ahol nemzeti hovatartozástól függetlenül bárki eljöhet ide, és megcsodálhatja őket. Az Ereklyemúzeum az 1848–49-es szabadságharcnak, az Aradon kivégzett 13 mártír tábornoknak állít emléket. Bízom benne, hogy a következő generációk már szabadon látogathatnak ide, zavartalanul gyönyörködhetnek ezekben a kincsekben, és tanulva ápolhatják a múltat, őrizhetik történelmi értékeinket, emlékeinket” – mondta beszédében az RMDSZ-elnök.

Bognár Levente aradi alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az 1989-es rendszerváltás után sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a többségi önkormányzati- és intézményvezetők, véleményformálók elismerjék és elfogadják a magyarság számára fontos történelmi emlékeket. „A románság körében még ma is tartja magát a történelemhamisítás, miszerint a magyar honvédtábornokok negyvenezer román gyilkosai voltak, ami ferdítés, és minden valóságalapot nélkülöz. Most léptünk a normalitás útjára, a kiállítás-megnyitó jó példa arra, hogy Aradon, az Európa Kulturális Fővárosa címére pályázó városban tényleges a kölcsönös tisztelet” – fogalmazott az elöljáró.

A rendezvényen jelenlévő Gheorghe Falcă aradi polgármester azt hangsúlyozta, hogy az Ereklyemúzeum közkinccsé tétele „magától értetődő esemény”, és a szabadságharcosoknak minden körülmények között kijár a tisztelet.

2009-ben és 2010-ben a szegedi Móra Ferenc Múzeummal és a Budapesti Hadtörténeti Intézettel és Múzeummal közösen, európai uniós támogatásból katalogizálták, restaurálták és gyűjteménybe foglalták az Ereklyemúzeum anyagát. Felicia Aneta Oarcea aradi muzeográfus, történész erről a közös munkáról is beszélt, illetve arról, hogy a kiállításon olyan ritkaságok láthatók, mint Kossuth Lajos pipája, gróf Leiningen-Westerburg Károly szívurnája, Damjanich János mankója és összecsukható karosszéke, vagy annak a szekérnek a darabjai, amelyen Damjanichot a vesztőhelyre vitték.

Peter Hügel múzeumigazgató szerint régi adósságot törlesztett az intézmény a kiállítás megnyitásával. Megígérte, hogy további tárgyakat is közszemlére tesznek, és a jelenlegi négy termen kívül további helyiségeket is a tárlat rendelkezésére bocsátanak.

Az Ereklyemúzeum keddtől vasárnapig 9–17 óra között látogatható az Arad Megyei Múzeum második emeletén, tárlatvezetést előre kell kérni – magyar nyelvű tárlatvezetést egyelőre nem tudnak biztosítani.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.