Itthon marasztalják a fiatal magyar orvosokat – Hat szolgálati lakást adtak át Sepsiszentgyörgyön

2015.11.25. | Kovászna

Fotó: Henning János

Összesen hat, magyarországi és helyi támogatással készült orvosi lakást adtak át Sepsiszentgyörgyön: ezekbe a dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fiatal orvosai költözhetnek be nemsokára.

Az ünnepség alkalmából Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád köszöntőjében hangsúlyozta: az elvándorlás, különösen a képzett munkavállalók, az értelmiségiek elvándorlása olyan tényező, amellyel mindenképp számolni kell. Az államtitkár kifejtette, hogy ennek a folyamatnak úgy lehet elejét venni, ha az érintettek számára létezik valamilyen perspektíva, amely az itthoni érvényesülés lehetőségét szavatolja. Ebben a kérdésben Magyarország konkrét segítséget tudott nyújtani: a városi és a megyei önkormányzat támogatásával a megyeszéken építkezésbe kezdtek. Ilyen típusú beruházás van folyamatban Szatmárnémetiben is – ezt jövőre adják majd át.

A romániai magyar értelmiséget itthon marasztaló konkrét terveket is gyakorlatba kell ültetnünk a hosszú távú tervezés mellett, hiszen az a célunk, hogy fiataljaink – pályakezdők és ifjú szakemberek – ne máshol keressék boldogulásukat, hanem szülőföldjükön” – fogalmazott az ünnepségen Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki szerint ilyen megvalósításokra az ország valamennyi magyarlakta vidékén, tömbben és szórványban egyaránt szükség van. Az RMDSZ-nek ilyen tekintetben kiemelt célja az, hogy olyan intézményeket hozzon létre, amelyek bátorítják a fiatalok itthon maradását, lehetőséget biztosítanak a pályakezdő orvosoknak, tanároknak, a különböző művészeti ágak alkotóinak a hazai karrierépítésre.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az ünnepségen közölte: „a megye egyik legnagyobb beruházása a kórház 18 millió euró értékű felújítása, amely decemberre el is készül. Az intézménnyel kapcsolatosan a legfontosabb követelmény a minőség növelése, mind az
intézmény felszerelésének, mind az orvosi szolgáltatások terén. A jó szakembereket kell helyben tartanunk, különösen a pályakezdőket: megbízható orvosokra égető szükség van. Fontos eredménynek tartom, hogy több pályakezdő orvosnak tudunk 600 lejes ösztöndíjat
biztosítani.”

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere is a szolgálati lakások fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, hogy az orvosi vagy egyéb jellegű szolgálati lakások építése olyan feladat, amelyet lényegében a román állam kellett volna elvégezzen, ennek ellenére
magyarországi segítséggel jött létre. Sepsiszentgyörgyön a Gyere Haza Program keretében több lakás is elkészült, amelyek orvosok, tanárok, művészek számára nyújtanak otthont.

A programért felelős Studium Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke, dr. Vass Levente elmondta: az átadott épület összesen 6 lakrészből áll, 3-3 egy- és kétszobás apartmant vehetnek igénybe az orvosok. A lakrészeket egy 8 tagú bizottság ítéli oda a kérvényezőknek
maximálisan 4 éves periódusra.

Az avatón részt vett Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, valamint Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is.