Jelentős előrelépés történt a sérült személyek jogainak tiszteletben tartása terén

2016.03.31. | Szenátus

A fogyatékos személyek jogainak tiszteletben tartását nyomon követő és felügyelő intézmény működési feltételeit elemezték azon a nemzetközi konferencián, amelyet a héten a szenátus emberjogi bizottsága, a Jogi Erőforrások Központja és a miniszterelnöki hivatal közösen szervezett meg. A mintegy 80 intézményt képviselő résztvevő mellett olyan külföldi szakemberek is jelen voltak, akik több tízéves tapasztalatra tettek szert az Európai Unió különböző országaiban az emberi jogok tiszteletben tartásának monitorizálása terén.

Biró Rozália, a szenátus emberjogi bizottságának elnöke, a sérült személyek jogainak tiszteletben tartását felülvizsgáló intézmény létrehozását előíró törvény kezdeményezője a konferencia megnyitóján hangsúlyozta: Románia négy évet késett vállalt kötelezettségével, és ezért volt szükség erre a törvényjavaslatra, amely most elfogadásra került. „Most, hogy januártól létezik a jogi keret, kiindulva abból a sajátosságból, mely szerint a törvények gyakorlatba ültetése sok esetben komoly hiányosságokat mutat, szükségesnek láttuk nemzetközi szakemberek véleményét is kikérni a törvényről, illetve alkalmazásának módozatairól” – fogalmazott Biró.

Ivan Fisher, az Amnesty International volt munkatársa, az emberi jogok romániai érvényesülését 25 éve vizsgáló jogász az egyeztetésen elmondta: a törvény helyes alkalmazása jelentős előrelépést jelenthet Romániában a sérült személyek jogainak tiszteletben tartása területén. „Amennyiben valós együttműködés alakul ki a szociális szolgáltatásokat biztosító intézmények, a szakminisztérium, illetve a törvény alapján létrehozandó monitorizáló intézmény között, jelentősen csökkenne a visszaélések, a jogkorlátozások száma. És ez csak Önökön múlik” – hangsúlyozta a konferencián a szakember.

E független monitorizáló tanács elnökjelöltjeinek és alelnökjelöltjeinek meghallgatása, majd a kinevezésre javasolt vezető személyek névsorának a szenátus plénumába való előterjesztése jóváhagyás céljából az emberjogi bizottság feladata lesz.

Mindkét tisztségre 10-10 jelentkezés érkezett, meghallgatásukra és értékelésükre a jövő hét folyamán kerül sor a szenátus emberjogi bizottságánál. Célunk olyan jelöltek kiválasztása, akik széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkeznek az emberjogok védelmének területén, és akik munkájuk során komoly szervezetépítési és vezetői tapasztalatokra alapozhatnak, hiszen hatékony, független és megbízható megfigyelő-rendszer kiépítését kell véghez vinniük egy igen nehéz, visszaélésekkel működő területen” – összegezte Biró Rozália a soron következő lépéseket a törvény gyakorlatba ültetésének folyamata kapcsán.