Jó hír év végére: a képviselőház plénuma rábólintott az RMDSZ katolikus iskolát újraalapító törvénytervezetére

2017.12.21. | Marosvásárhely

Az RMDSZ marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetét fogadta el ma a képviselőház – számolt be a jó hírről a Szövetség képviselőházi frakciója. Ez azt jelenti: ha az RMDSZ törvénytervezetét a döntőház szenátus is elfogadja, az államelnök pedig kihirdeti, véget lehet vetni a több mint egy éve zajló kálváriának, újra lehet alapítani a római katolikus iskolát.

A Szövetség kezdeményezésére, a tanügyi törvényt módosító javaslatot december 5-én döntőházként fogadta el az szenátus. Ennek értelmében lehetőség nyílt arra, hogy törvénnyel is létre lehessen hozni kisebbségi oktatási intézményeket. A jogszabály-módosítás tehát jogalapot teremtett arra, hogy törvény útján lehessen újraalapítani a marosvásárhelyi római katolikus iskolát – áll az RMDSZ képviselőházi frakciójának közleményében.

A marosvásárhelyi római katolikus iskola esete annak példája, milyen aljas módon élhet vissza jogkörével egy önkormányzat, ha magyar iskoláról van szó. A képviselőház mai döntése jó hír közösségünknek, annak üzenete: ha nehéz körülmények között is, de lehet alkotni, építkezni, Szövetségünk pedig tudja, mit akar, merre kell haladnia” – nyomatékosított a frakció.

Az RMDSZ minden eddigi helyi szintű megoldási javaslatától elzárkóztak az illetékesek, vagy megtámadták azokat. A törvény általi iskolaalapítás azért bizonyul a legjobb megoldásnak, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni – összegzett a frakció.

A ma elfogadott törvénytervezet a katolikus iskola jogi státuszát rendezné, az áthelyezett osztályok visszavételét, az új osztályokba történő beiratkozást tenné lehetővé, a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére nyújtana megoldást.