Jövőben párhuzamosan kell a jelenlegi és az új európai programokat menedzselni

2013.12.20. | Európai Unió , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Jövőben párhuzamosan kell a jelenlegi és az új európai programokat menedzselni

Jövő évben Romániának első alkalommal kell párhuzamosan a jelenlegi és 2014-2020 közötti időszakra érvényes uniós költségvetési keretből származó európai alapokat adminisztrálnia, hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő nagyváradi sajtótájékoztatóján. Az EP-képviselő csütörtökön Bihar megyében tartózkodott, ahol több programon is részt vett.

"A következő év nehéz kihívás elé állítja a helyi önkormányzatokat, az országos és helyi hatóságokat, a regionális fejlesztési és a mezőgazdasági alapokat kezelő menedzsmentet. Jövőben adminisztrálniuk kell a jelenlegi költségvetési keretből származó alapokat, de ugyanakkor el kell kezdeni a 2014-2020 közötti időszakra szóló pályázatok ügyintézését is. Új ez a helyzet, hiszen Románia 2007-ben egy épp kezdődő költségvetési keret érvénybe lépésekor csatlakozott az unióhoz" – magyarázta Winkler Gyula. Szerinte ez a helyzet nagy odafigyelést és az emberi erőforrások jobb hasznosítását igényli. "Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy milyen gyenge az adminisztratív kapacitás, hiszen ennek is köszönhetően van Románia az utolsó helyen az európai alapok felhasználási arányát illetően" – mutatott rá az EP-képviselő. Emlékeztetett, hogy az Európai Parlament az úgynevezett N+3 szabályt fogadta el a regionális fejlesztés területén, ami azt jelenti, hogy Románia nyert még egy évet a korábbi keret felhasználására, ezeket az alapokat 2016-ig lehet elkölteni. "Ez azt is jelenti, hogy a hatóságoknak menedzselniük kell a jelenlegi költségvetési keretből származó alapokat, de ugyanakkor el kell kezdeni az új programokat is. Ebben a kontextusban sajnálatos az Európai Bizottsággal kötendő Partnerségi Egyezmény véglegesítésének elhalasztása, amelyet az Európai Ügyek Minisztériuma január végéig kért. A halasztás azzal is jár, hogy az új programok elindításához szükséges bizottsági akkreditációk is csúsznak, amely nyilván újabb késést generál. Ami az új Közös Agrárpolitikát illeti, 2014 a felkészülés éve lesz, ugyanis 2015-től lépnek érvénybe az új előírások" – mondta el Winkler Gyula.

 

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője Érszőllősön a Szövetség Bihar megyei polgármestereinek és  alpolgármestereinek is beszámolt az uniós fejleményekről a Szabó Ödön képviselő, a Bihar  megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Biró Rozália szenátor és Cseke Attila képviselő által szervezett megbeszélésen. Az európai parlamenti képviselő csütörtökön részt vett a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökségének éves kiértékelőjén is, ahol elmondta: az idén Európai Parlamentben gazdasági szempontból fontos eredményeket tudtak elérni, hiszen Románia nyertese  mind az új regionális fejlesztési politika, mind a közös  agrárpolitika tekintetében, de ez igaz a következő költségvetési keret többi tételénél is, ugyanis nagyobb a rá eső pályázati keret, mint eddig. "A költségvetési keret rugalmasságához kötődő előírások, valamint ezek újraértékelése félidőben, nagyon fontos a romániai régióknak, mert így több és jobban elosztott, a helyi közösségek valós szükségleteire épülő projektekre lehet majd európai támogatást nyerni" – mondta a képviselő.

 

Winkler Gyula csütörtök délután a Romániai Vállalkozásokért Egyesület, a ROVE rendezvényén is részt vett, amelyen bemutatták az Exporttámogatási útmutatót. Az aktuális exporttámogatásokat tartalmazó kiadvány Winkler Gyula és a ROVE együttműködésében jelent meg, a  ROVE rendezvényét megelőzően az EP-képviselő Cseke Attilával és Szabó Ödönnel, valamint Margitta polgármesterével, Pocsaly Zoltánnal együtt részt vett a dr. Mircea Pop Városi Kórház új épületszárnyának avatóján. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.