Jövőképünk a régiók és közösségek Európája

2014.05.10. | Brassó , európai parlamenti választások

Jövőképünk a régiók és közösségek Európája

Az erdélyi magyar közösség jövőképe a régiók és közösségek Európája – jelentette ki péntek délután Brassóban Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, ahol a SME Europe alelnökeként részt vett az Európa-nap alkalmából szervezett Európai Régiók Kávézója nevet viselő egyetemistáknak, diákoknak szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az Európai Unió jövőjét firtató kérdések és vélemények kapcsán Winkler Gyula olyan politikai unió mellett érvelt, amilyent az alapítók is elképzeltek: a tagállamok nem átadnák, hanem közösen gyakorolnának a szuverenitást az európai polgárok érdekében. Winkler Gyula szerint nem hatékony az Európai Uniót kormányközi módszerrel vezetni, ugyanis három havonta ül össze az Európai Tanács, ezt hosszú távon nem hoz eredményt. "A politikai unióban az Európai Parlamentnek kiemelt szerepe lenne, hiszen ez a legnagyobb legitimitással rendelkező európai testület, amelyet direkt választanak meg a szavazók. Az Európai Uniót csak akkor lehet megerősíteni, ha a polgárok is hisznek az európai konstrukcióban, ha kialakul a régiók és közösségek Európája, amely úgy egyénként, mint közösségként is biztonságot nyújt. Ilyen intézményi felépítéssel, a politikai unió nem a szuverenitás átadását jelenti, hanem annak közös gyakorlását, tehát az ettől való félelem alaptalan"– hangsúlyozta Winkler Gyula, aki elmondta, hogy Frank Engel luxemburgi képviselőtársával közösen szerkesztették meg az Új Európát most című tanulmánykötetet, a Kós Károly Akadémia Alapítvány kiadásában, amely éppen erről az európai jövőképről szól. Mindketten a politikai integráció elmélyítése mellett érveltek, amely elvezethet a föderális Európához, vagyis az Európai Egyesült Államokhoz, ugyanis ezt tartják az egyetlen lehetőségnek, hogy a globális versenyben Európa talpon maradjon és jólétet biztosítson polgárai számára. A három nyelven megjelentetett kötetet Az Európai Régiók Kávézóját az osztrák Európai Régiók Intézete és a brassói helyi önkormányzat közösen szervezte, a beszélgetésen többek között részt vett Franz Schausberger, az Európai Régiók Intézetének vezetője, Michael Schwarzinger Ausztria bukaresti nagykövete, akiknek Winkler Gyula átadott egy-egy példányt a három nyelven megjelentetett Új Európát most című tanulmánykötetből.