Jövőre az 1 millió euró feletti pályázatok nagyobb támogatást kapnak Kovászna megyében

2011.11.16. | Kovászna , gazdaság , Pályázatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Jövőre az 1 millió euró feletti pályázatok nagyobb támogatást kapnak Kovászna megyében

Rétyen a frissen felújított Antos-ház avatóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke bejelentette: a jövő évi költségvetésből nagyobb támogatást kapnak azok a vidéki települések, amelyek 1 millió eurós összeget meghaladó értékű pályázatba vágtak bele.

„Okos ember két legyet üt egy csapásra, ám Dálnoki Lajos, Réty község polgármestere és a helyi tanács egyszerre három célt valósított meg: a település egyik legszebb kúriáját helyreállították, otthont adnak benne az orvosi rendelőnek és a gyógyszertárnak, valamint nekilátnak a régi rendelő felújításának. Az, hogy ezt a beruházást helyi forrásokból lebonyolította Réty önkormányzata azt mutatja, hogy válságos évek ellenére is lehet eredményeket elérni. A megyei tanács éppen ezért szorgalmazza, hogy a következő költségvetési évben nagyobb támogatást juttassunk azoknak a községeknek, ahol 1 millió eurót meghaladó pályázatba kezdtek bele. A megyében több ilyen is van: Bodok, Csernáton, Illyefalva, Barátos, Zágonbárkány, Vargyas, Hídvég, Torja, Esztelnek, Bardoc, Uzon és természetesen Réty” – fogalmazott Tamás Sándor.

Dálnoki Lajos, a község polgármester elmondta: az épületet még Kós Károly is megörökítette egy metszeten. Amikor a helyi tanács úgy döntött, hogy megvásárolnák az épületet, figyelembe vették, hogy az a falu központjában található. A polgármester szerint ebbe az épületbe érdemes volt beruházni, hiszen az elindított vidékfejlesztési pályázathoz nagy szükség volt megfelelő ingatlanra. A kúriát 2009-ben vásárolták meg, a felújításhoz szükséges technikai dokumentációt a tavaly készítették el. Az épület felújításának az idén láttak neki, ezt is önköltségből fedezték.

A különlegesen szép épület megőrizte szépségét, eközben megfelel az aktuális elvárásoknak is: a lakóterületen kívül a pincét is lehet hasznosítani, mindegyik terem saját, elektromos fűtőtesttel van ellátva. Dálnoki Lajos elmondta: az udvart is beültetik majd növényekkel, azonban ehhez muszáj megvárniuk a tavaszt.

Az ünnepségen felszólat a Svédországban élő Szép Ödönné, Boga Szilvia is, aki elmondta: örvend, hogy a hajdani családi lak most a falu közösségét szolgálja. Az eseményt Deák Botond református tiszteletes áldása zárta.

Jövőre az 1 millió euró feletti pályázatok nagyobb támogatást kapnak Kovászna megyében Jövőre az 1 millió euró feletti pályázatok nagyobb támogatást kapnak Kovászna megyében Jövőre az 1 millió euró feletti pályázatok nagyobb támogatást kapnak Kovászna megyében