Jubileumi esemény: 150 éves a román szenátus

2014.06.17. | Szenátus

Jubileumi esemény: 150 éves a román szenátus

Rangos eseményre került sor 2014. június 17-én a szenátusban. Ünnepi parlamenti ülés keretei között emlékeztek meg a szenátorok a román felsőház fennállásának 150. évfordulójáról. Ez alkalomból az RMDSZ szenátusi frakciójának elnöke, Markó Béla mondott beszédet. Saját tapasztalatainak tükrében elemezte a Szövetségnek a 24 éves felsőházban kifejtett munkáját.

"A '89-es eseményeket követően az RMDSZ szenátusi frakciójának 12 tagja jelentette a legnagyobb ellenzéki erőt" – emelte ki Markó, majd folytatta: "a rendszerváltás után, a romániai magyarságnak jelentős szerepe volt az ország sorsának alakulásában, akárcsak a NATO-hoz illetve az Európai Unióhoz való sikeres csatlakozásban. A szövetség, vagyis a romániai magyar közösség, a dialógus útját választotta, hogy törvényes és intézményes kereteket biztosítson a különböző nyelvek és kultúrák együttélésének."

Az aktuális ukrajnai helyzetre utalva, ahol Európa nem tud egy életképes megoldást felmutatni, továbbra is az válik nyilvánvalóvá, hogy jó döntés volt a párbeszéd, a parlamentáris rendszer útjára lépni és nem a konfrontációt, az utcát választani.  Olyan eredményeket tudunk felmutatni, amelyek ennek az útnak az elején még elképzelhetetlennek tűntek – gondoljunk csak példának okáért az anyanyelvű oktatásra, a széleskörű anyanyelvhasználatra. "Tovább kell haladnunk ezen a 24 éve megkezdett úton" – hangsúlyozta Markó Béla, aki 1990-től tagja a szenátusnak - "még akkor is, ha egyesek továbbra is arra használják a magyarellenességet, hogy ez által választási tőkét kovácsoljanak maguknak. Az út folytatása viszont felelősséget és bátorságot kíván a parlament részéről. " Egy valós demokráciában nem szabad elfogadnunk, megengednünk, hogy a parlament nap mint nap veszítsen presztízséből. A politikus egy új választási törvény elfogadását és egy valós kétkamarás parlamenti rendszer kiépítésének szükségességét szorgalmazta.

Markó Béla teljes beszéde elérhető a http://rmdsz.ro/uploads/fileok/dok/150.pdf linken.