Juncker befektetési csomagjáról és annak gyakorlati elképzeléseiről tárgyalt Borbély László Brüsszelben

2015.06.30. | Képviselőház , Európai Néppárt

Borbély László, a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke hétfőn, június 29-én Brüsszelben, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportvezetőinek 22. csúcstalálkozóján vett részt, amelynek témája az európai beruházásokat ösztönző Juncker-terv és annak gyakorlatba ültetése, illetve egy közös európai energiapolitika kidolgozása volt. Az egyeztetéseken Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Esther de Lange EP-képviselő, a néppárti frakció alelnöke, valamint az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul is jelen volt.

A találkozók során a résztvevők Görögország helyzetéről is tárgyaltak, és mindenki egyetértett abban, hogy Görögországnak most kell eldöntenie, hogy az euró-övezet tagja akar maradi vagy sem. „Az Európai Unión belül vannak bizonyos írott és íratlan szabályok, amelyeket ha a tagállamok nem tartanak be, veszélybe kerülhet az EU kohéziója, stabilitása. Szó volt a tagállamok bevándorlás politikáiról is, egyelőre nyitott kérdés, hogy EU hogyan oldja meg a tömeges migráció kérdését, az viszont biztos, hogy a tagállamoknak szolidaritást kell vállalniuk azon országokkal szemben, amelyek nagyobb menekülthullámmal szembesülnek” – nyilatkozta Borbély László.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke brüsszeli felszólalásában, a Juncker-csomag kapcsán elmondta: a kezdeményezés fontos előrelépést jelent Európa gazdasága számára, de ha nem alakul ki egy jól működő kommunikáció az Európai Unió államai és az Európai Bizottság között, illetve amennyiben nem dolgoznak ki egy olyan szabályozást, amely világosan és átláthatóan összefoglalná a különböző befektetési lehetőségeket, amelyek egyébként a privát szférát céloznák meg, ez a 315 milliárd eurós befektetési csomag működésképtelenné válhat.