Kallós Zoltán elnyerte az Európai Unió Kulturális Örökség díját/ a 2017-es Europa Nostra-díjat

2017.04.05. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kallós Zoltán elnyerte az Európai Unió Kulturális Örökség díját/ a 2017-es Europa Nostra-díjat

Brüsszel /Hága, 2017. április 5 Az Európai Bizottság és az Europa Nostra a mai napon nyilvánosságra hozta a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerés, az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / az Europa Nostra-díj 2017. évi díjazottjait. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból, összesen 29 díjazottat tüntettek ki.

Az idei év díjazottja Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő is, akit Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölt. A díjra Európa-szerte 39 országból - civil szervezetektől és egyéni jelölések alapján - 202 jelölés érkezett, amelyek közül egy független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a nyerteseket.

A mai napon elindult egy online szavazás is, ahol a közönség támogathatja a nyertes projekteket, és dönthet arról, hogy ki kapja a Közönségdíjat. A szavazóknak lehetőségük van arra, hogy megnyerjenek egy kétszemélyes utazást Finnországba, így meghívott vendégei lehetnek a díjátadó ceremóniának, amelyre május 15-én, Turku városában kerül sor. Az ünnepség keretében hirdetik ki a hét Nagydíjat – valamennyien 10 000 euró értékű díjban részesülnek -, valamint a Közönségdíjat is.

Gratulálok a díjazottaknak. Eredményeik mutatják, hogy milyen sok európai polgár igyekszik őrizni és védeni kulturális örökségét. Tevékenységük rávilágít arra is, hogy a kulturális örökségnek milyen nagy szerepe van a mi életünkben és tevékenységünkben. Ma - amikor Európának több társadalmi problémával is szembe kell néznie - a kultúrának létfontosságú szerepe van abban, hogy segítsen felhívni a figyelmet a közös történelmünkre és értékeinkre, illetve elősegítse a tolerancia, a közös megértés és a társadalmi kohézió fejlődését. 2018-ban a Kulturális Örökségvédelem Éve lehetőséget nyújt arra irányítani a figyelmet, ami bennünket, európai polgárokat összeköt: a mi közös történelmünkre, kultúránkra és örökségünkre. Az Európai Bizottság a továbbiakban is támogatja a díjat, illetve a Kreatív Európa programon keresztül egyéb örökségvédelmi projekteket is” – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Gratulálok az idei év díjazottjainak és tisztelettel köszöntöm mindazokat, akik lehetővé tették ezeket a különleges eredményeket, köszönet rendkívüli tehetségükért, elkötelezettségükért és nagylelkűségükért. Ők most már abba a kiválasztott, 450 főt számláló körbe tartoznak, akiket figyelemre méltó tevékenységükért az elmúlt 15 évben az Europa Nostra és az Európai Bizottság díjazott. Minden díjazottunk munkája azt bizonyítja, hogy az örökség egy fontos eszköze a fenntartható gazdasági fejlődésnek, a társadalmi kohéziónak és egy befogadóbb Európának. Az Európai Unió vezetőinek 2018-ban meg kell ragadniuk azt a történelmi lehetőséget, amelyet a Kulturális Örökségvédelem Éve nyújt majd, annak érdekében, hogy minél többen felismerjék az örökségekben rejlő előnyöket és azokat az alapvető értékeket, amelyek képesek országokat, közösségeket és kultúrákat összehozni Európában és azon túl” – nyilatkozta Plácido Domingo világhírű operaénekes, az Europa Nostra-díj bizottságának elnöke.

Az Európai Unió Kulturális Örökség díj/ az Europa Nostra-díj 2017-es díjazottjait egy nagyszabású esemény keretében ünnepelik majd, amelynek házigazdái Navracsics Tibor és Plácido Domingo lesznek. Az ünnepségre 2017. május 15-én, Finnországban, a turkui Szent Mihály Templomban kerül sor. A díjátadó ceremóniára 1200 vendéget várnak, örökségvédelmi szakembereket, önkénteseket és támogatókat Európa különböző országaiból, illetve vezetőket az EU-s intézmények felső köréből, a fogadó országból és más tagállamokból is.

A nyertesek ismertethetik majd örökségvédelmi munkájukat május 14-én, a Kitűnőségi Szemlén (Excellence Fair), amelyre a turkui Zeneművészeti Konzervatóriumban kerül sor, és május 11–15. között az Európai Örökségvédelmi Kongresszus keretében számos eseményen vehetnek részt. A kongresszus, amelyet az Európa Nostra szervez, lehetőséget teremt majd az örökségvédelemmel kapcsolatos kérdések megvitatására, különös tekintettel a 2018-ban esedékes Kulturális Örökségvédelem Évére.

Az Europa Nostra 2018-as díjára ezen az oldalon lehet jelöléseket leadni 2017. május 15. és október 1. között.

  

Háttér-információk

Európai Unió Kulturális Örökség díj / Europa Nostra-díj

Az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra díjat 2002-ben hirdette meg az Európai Bizottság, az Europa Nostra szervezettel partnerségben. A Díj az örökségi értékek megőrzésével-helyreállításával, kezelésével, kutatásával, a vele kapcsolatos oktatással és képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat-példákat ismeri el és mutatja fel. Ily módon hozza közelebb az kulturális örökséget Európa polgáraihoz, és mozdítja elő a kulturális örökségnek, mint az európai társadalom és gazdaság stratégiai forrásának a még erőteljesebb elfogadottságát.  A díjat az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatja.

Az elmúlt 15 évben, civil szervezetek és egyéni jelölések alapján 39 országból 2.720 jelölés érkezett a díjra. A jelölések számát tekintve, 498 projekttel Spanyolország a listavezető, őket követi az Egyesült Királyság 286 jelöléssel és dobogós még Olaszország 278 jelöléssel. Kategóriák tekintetében a megőrzés témájában érkezett a legtöbb jelölés (1.606), ezt követi az oktatás, képzés és tudatosítás (457), majd a kutatás (340) és végül az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítmények (317).

2002 óta a független szakértői zsűri 34 országból 455 nyertes projektet hirdetett ki. A díjazottak számát tekintve, 61 díjazott projektjével szintén Spanyolország a listavezető. Majd következik az Egyesült Királyság 60 nyertes projekttel, Németország 29 és Görögország 27 díjazottal. Ami a kategóriákat illeti, a megőrzés témájában 267, az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítmények területén 67, az oktatás, képzés és tudatosítás terén 65, és végül a kutatás terén 56 sikeres projektet hirdettek.

A nyertes projektek közül az elmúlt 15 évben 95 Nagydíjat hirdettek ki és mutattak be, valamennyien 10.000 eurós támogatásban részesültek. 

Az Európai Unió Kulturális Örökség díja / az Europa Nostra-díj az elmúlt évek alatt megerősítette az európai örökségvédelmi szektor hatékonyságát azáltal, hogy rávilágított a jó gyakorlatokra, bátorította a tudás megosztását és elősegítette a különböző csoportok közti kapcsolati háló kialakítását. Ugyanakkor a nyertesek számára is számos előnyt nyújtott, hozzájárult a projektek nemzeti és nemzetközi megismertetéséhez, további támogatásukhoz és a projekt iránt érdeklődők körének bővítéséhez. Másfelől pedig azáltal, hogy felmutatta az értékek európai jellegét, felhívta a figyelmet a közös örökségünkre. A díj kulcsfontosságú jelentőséggel bír az európai örökségvédelem támogatásának népszerűsítésében.

Europa Nostra

Az Europa Nostra az európai örökség megőrzésével és védelmével foglalkozó civil szervezetek szövetsége. Európában több, mint 40 országra kiterjedően, de azokon túl is, az európai kulturális és természeti örökség megőrzése és megismertetése érdekében elkötelezett civil társadalom szószólója. Az 1963-ban alapított Europa Nostra napjainkra Európa legreprezentatívabb és legbefolyásosabb örökségi hálózatának számít. Plácido Domingo, a világhírű operaénekes, az Europa Nostra-díj bizottságának elnöke.

Az Europa Nostra küzd a veszélyeztetett európai örökség megmentéséért, különösen is „a 7 Legveszélyeztetettebb” program keretében. A kiemelkedő teljesítményt ismeri el és honorálja az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra díjjal. Törekvései közé tartozik az örökséggel kapcsolatos európai stratégiák és politikák kialakításában való részvétel, ezért együttműködik az Európai Unió intézményeivel és az Európai Örökségi Szövetség 3.3. koordinátoraival is.

Kreatív Európa

A Kreatív Európa nevű uniós program kulturális és kreatív ágazatok támogatását tűzte zászlajára, mellyel munkahelyteremtést és fejlődést is szeretné elősegíteni. A program teljes költségvetése a 2014–2020 közötti időszakra 1,46 milliárd euró. A szervezet támogatja az európai örökség különböző területeit, színművészetet, képzőművészetet, interdiszciplináris művészetet, könyvkiadást, filmművészetet, a televíziózást, a zeneművészetet és videojátékok készítését, csakúgy mint több tízezernyi művészt, kulturális és audiovizuális szakember működését, akik számára a pénzügyi támogatás lehetővé teszi, hogy Európa-szerte kamatoztathassák tudásukat, új közönségek elé jusson el tehetségük, és ismereteiket a digitális korszak követelményei szerint bővíthessék.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.