Kalotaszentkirályi tehetséges diákokat támogat az RMDSZ

2012.03.11. | Kolozs , Ifjúság

Kalotaszentkirályi tehetséges diákokat támogat az RMDSZ

Kelemen Hunor szövetségi elnök és az RMDSZ számos, vezető politikusa támogatja a kalotaszentkirályi Gyarmathy Zsigmond-ösztöndíjalapot. Az ösztöndíjat Kalotaszentkirály szülöttei, az Ady Endre Iskola öregdiákjai, Kiss B. Attila Liszt-díjas énekművész és Okos Márton alapították.

A névadó Gyarmathy Zsigmond, 1832-ben Kalotaszentkirályon született, az 1848-as forradalom idején a harctéren szolgálta hazáját. Hazatérve feleségével közösen a kalotaszegi magyarság szolgálatába állt, anyagiakkal is támogatva a szegény sorsú, ám tehetséges diákokat.

Az 1848-as honvéd emléke előtt tisztelegve alapították meg a Gyarmathy Zsigmond-ösztöndíjat, amelyet 2004 óta minden esztendőben kiosztanak az Ady Endre Iskola diákjai között. Idén március 9-én, pénteken került sor az ösztöndíjak ünnepélyes átadására a kalotaszentkirályi kultúrotthonban, ahol összesen 6 kisdiák részesült ösztöndíjban az elmúlt évben elért tanulmányi eredményei alapján.

Kelemen Hunor szövetségi elnök az ünnepségen elmondta, itt, Kalotaszeg szívében kiemelkedő fontosságúnak tartja egy ilyen jellegű hagyomány ápolását, hiszen a jövő nemzedékének biztatása, elismerése és segítése kiemelten fontos.

„Az RMDSZ által indított, “Minden magyar gyermek számít” programnak is az a célja, hogy megkeressünk a magyar szülőket - a szórványban, de a Székelyföldön is –, és meggyőzzük őket arról, hogy a gyermekük, gyermekeik fejlődése és nemzeti identitásának kialakítása szempontjából elengedhetetlen, hogy magyar iskolába járjanak. Az RMDSZ munkája nyomán az elmúlt években számos önálló magyar iskola jött létre, különösen a szórványban, és ezen iskolák által elért eredmények is azt bizonyítják, hogy ha egy gyerek magyar iskolába jár, akkor magyar lesz! Ezt látjuk itt Kalotaszentkirályon is, ahol a szórványkollégium és az iskola Kalotaszeg minden szegletéből összegyűjtötte a magyar gyermekeket, és minőségi, anyenyelvi oktatásban részesítette őket. Ez nem valósulhatott volna meg csupán anyagi támogatással, szükség volt még olyan lelkes és felkészült pedagógusokra is, amelyek Lakatos András iskolaigazgató vezetésével végzik nap mint nap áldozatos munkájukat” – emelte ki beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A Gyarmathy Zsigmond-ösztöndíjalaphoz Kelemen Hunor szövetségi elnök mellett hozzájárult Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Winkler Gyula és Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Máté András Levente és Kötő József Kolozs megyei parlamenti képviselők, Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere valamint a helyi és megyei RMDSZ szervezetei. Ezenkívül magánszemélyek és cégek is támogatták a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola tehetséges diákjainak kiosztott ösztöndíjat.

Az Ady Endre Iskola diákjai egy rövid ünnepi műsor során emlékeztek meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseiről, felelevenítve nemzeti ünnepünk legfontosabb történelmi mozzanatait.