Kampányhírek udvarhelyszékről

2012.11.25. | Parlamenti választások , Udvarhelyszék

Kampányhírek udvarhelyszékről

A „plakátautonómiáról” Kányádban

Folytatni kell a megkezdett munkát, hiszen az RMDSZ kormányzati szerepvállalásainak gyümölcsei Kányádban is megmutatkoztak. Eddig a Szövetség parlamenterei segítettek rajtunk, most elérkezett az idő, hogy mi is segítsünk rajtuk – jelentette ki a november 23-ai kányádi falufórumon György Sándor, a település polgármestere.

A fórumon elhangzott: 2007 óta Kányádba 2,5 millió euró földalapú támogatás érkezett, van vezetékes víz, kanalizálás, út. Az eseményen jelen volt dr. Verestóy Attila szenátor is, aki elmondta: „az RMDSZ ellenében lehetetlen az alternatív küszöb elérése. A magyarokat rávenni arra, hogy a románok gesztenyéjét saját kezükkel kaparják ki, vétek. Ha valaki meggyújtja a függönyt, nem azért teszi, hogy jobban lásson, hanem azért, hogy leégjen a ház.”

Antal István a valós és „plakátautonómiát” helyezte ellentétbe. Utóbbi szerinte érdekes csalétek: „Vannak, akik azt hiszik, az erdélyi magyarok mindent bevesznek, bedőlnek holmi szavaknak”. A képviselő Grönland szigetét, a svédországi finneket és Dél-Tirolt hozva fel példaként hosszasan vázolta a kányádiaknak az igazi autonómia kialakulásának folyamatát.

„Az osztrák kormánynak beleszólása volt abba, hogy mi történik a dél-tiroli németekkel, a két érintett ország meg is adta a jogot, mégis 46 év kellett, hogy az autonómia megvalósuljon. Nem elég tehát szavak szintjén kijelenteni, hogy autonómiát akarunk” – jelentette ki Antal István.

Hol fociznak az Aranycsapat tagjai?

Egy még meg sem jelent pályázati kiírásról értesülhettek első kézből azok a vállalkozók, akik részt vettek november 23-án, pénteken a Sóvidék-Hegyalja Leader Térség zetelaki tájékoztatóján. A kiírás a tervek szerint november folyamán lát napvilágot, s egyaránt szól kezdő és már meglévő vállalkozásoknak. Az eseményen jelen volt Antal István képviselő is, aki megjegyezte: roppant fontos a pályázók körének bővítése, hogy az önkormányzatok, vállalkozások mellett egyesületek és fizikai személyek is „labdába rúghassanak.” A politikus a találkozó után zetelaki vállalkozókkal folytatott eszmecserét a különböző fejlesztési elképzelésekről, lehetőségekről.

Antal István a nap folyamán Petekre is ellátogatott, ahol mintegy harminc helybéli vett részt a falufórumon. Az eseményen jelen volt dr. Verestóy Attila szenátor is, aki a december kilencedikei szavazás fontosságáról beszélt, Antal pedig a helyi specifikus problémákról tájékozódott. Hargita megye tanácsának alelnöke, Birtalan József is arra buzdította a fórum résztvevőit, hogy szavazzanak bizalmat az RMDSZ jelöltjeinek, hiszen ütőképes, a közért tenni akaró, tenni tudó udvarhelyszéki csapat készül újrázni a román parlamentben. Az alelnök hozzátette: a néppártosok a 6-3-mal kampányolnak, s mint megjegyezte, az 59 évvel ezelőtti fényes magyar győzelmet az Aranycsapat érte el, csakhogy most a jelöltek „aranycsapata” az RMDSZ színeiben sorakozott fel.

A fórumon elhangzott: az érdekvédelmi szövetség számára is prioritást fog képezni a Kányádot Petekkel összekötő út mihamarabbi leaszfaltozása.