Kárpát-medencei magyar versenyképességi teret kell kialakítani

2018.07.27. | gazdaság

Kárpát-medencei magyar versenyképességi teret kell kialakítani

Fotó: Kiss Gábor

Kárpát-medencei magyar versenyképességi tér kialakítását és fejlesztését szorgalmazta Winkler Gyula EP-képviselő pénteken a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, ahol a Kriza János sátorban a Gazdasági versenyképesség és állami szerepvállalás a nemzetpolitika szolgálatában című panelbeszélgetésen vett részt.

Számunkra, erdélyi magyarok számára az a kihívás, hogy milyen módon tudunk kapcsolódni ehhez a Kárpát-medencei magyar versenyképességi térhez, hogy mire van szükség, hogy támogathatók legyünk. Akkor tudjuk régiónk versenyképességét növelni, ha helyi szinten az oktatási, a vállalkozói és az önkormányzati szféra hatékonyan együttműködik. Európai példákból látjuk, hogy ilyen esetekben megnő az esélye a versenyképesség növelésének, de van jó példa itthon is már, ilyen a Digitális Székelyföld kezdeményezés” – mutatott rá az EP-képviselő, aki kitért arra, hogy a tudáshiány mellett a forráshiány is meghatározza egy térség versenyképességét.

A tudáshiányt az előbb említett három pilléren nyugvó együttműködés tudja kiküszöbölni, míg a forráshiányt itt, Erdélyben egyrészt az állami támogatásokból, másrészt az európai uniós alapokból kell kipótolni. Az EU következő költségvetési ciklusában csökkenteni akarják a kohéziós alapok és a Közös Agrárpolitika finanszírozási kereteit, mindkét alap rendkívül fontos szerepet tölt be az erdélyi közösségek versenyképességének növelésében, de az egyéni, családi versenyképességet is meghatározzák például a közvetlen mezőgazdasági támogatások. Az Európai Néppárt képviselőcsoportjában a magyar néppárti delegációt erősítjük, együtt dolgozunk azért, hogy a közösségeink számára fontos uniós alapok ne csökkenjenek 2020 után” – fejtette ki Winkler Gyula, aki arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy az EU új költségvetésének vitáján minden érintett félnek, így az önkormányzatok mellett a vállalkozóknak és a gazdáknak is hallatniuk kell hangjukat.

A péntek délben tartott beszélgetésen többek között a patrióta gazdaságpolitikáról, gazdasági diplomáciáról, regionális energetikai integrációról, az üzleti szféra társadalmi felelősségvállalásáról, a pénzügyi kultúra fejlesztésének szükségességéről, munkaerőhiányról és a szakképzés gondjairól is szó esett.

A panelben Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szatmáry Kristóf miniszteri biztos, Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója, Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója vett részt, a beszélgetés moderátora Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő volt.