Kasza József halálára

2016.02.03. | Részvétnyilvánítás
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kasza József halálára

Búcsúzik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

A Kárpát-medencei és a délvidéki magyar közélet és politika jeles személyiségétől, Kasza Józseftől, a Vajdasági Magyar Szövetség volt elnökétől, Szabadka volt polgármesterétől, Szerbia egykori miniszterelnök-helyettesétől búcsúzik megrendülten a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. 


Kasza József a vajdasági magyar közösség érdekében és képviseletében végzett szolgálata példaértékű marad a teljes Kárpát-medencei magyarság számára. Talán a legnehezebb időkben állt a Vajdasági Magyar Szövetség élén Kasza József, ám sikerült bebizonyítania, a magyarság nélkül nem lehet demokráciát építeni. A közösség életében voltak hullámvölgyek, belső torzsalkodások, visszahúzó erők, ennek ellenére folyamatosan cselekvőképes és mindjobban szervezetté vált a délvidéki magyarság. Kasza József vezetői bátorságára vall az a tény, hogy 2000-ben a délvidéki magyarság és a VMSZ felsorakozott a szerbiai demokratikus ellenzék mellé, és nyíltan vállalták az együttműködés felelősségét.

A VMSZ egykori elnökének nevéhez fűződik a történelmi jelentőségű 2005-ös, Szabadkán megrendezett találkozó, ahol első ízben ültek egy asztalnál a világ számos országában szétszóródott magyar közösségek vezetői Európától kezdve az Egyesült Államokon át Latin-Amerikáig. Akkor alakult meg a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma (HTMSZF), mely a határon túli legitim szervezeteket tömörítette magába, köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget is. ,,Saját történelmünkért mi vagyunk felelősek. Történelmi pillanat ez, amikor bizonyítanunk kell összefogásunkat. Van erő a magyar nemzetben arra, hogy meghatározzuk saját céljainkat, és megvalósítsuk őket" - mondta akkor Kasza József, a VMSZ elnöke. Szavai máig érvényesek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kegyelettel emlékezik mindarra, amit Kasza József több évtizedes munkássága jelentett a Kárpát-medencében élő magyarság számára. 

Vigasztalódást gyászoló családjának, emléke legyen áldott, nyugalma csendes!

Kelemen Hunor

szövetségi elnök

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.