Kelemen: „Fontos megteremteni azokat a tereket, amelyek a magyar kultúrát szolgálják”

2014.05.30. | Kolozsvár , Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen: „Fontos megteremteni azokat a tereket, amelyek a magyar kultúrát szolgálják”

Fotó: Banga Előd-Ernő

Csütörtökön, május 29-én negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a magyar könyvek kedvelői előtt az RMDSZ Főtitkársága, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, melynek ez alkalommal a Bánffy-palota ad helyet. A hivatalos megnyitó során Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke a rendezvény házigazdájaként köszöntötte a jelenlevőket, majd ezt követően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, valamint Markó Béla, a Kós Károly Alapítvány elnöke tartottak köszöntő beszédet.

„Minden alkalom, amelyen a magyar könyvet ünnepeljük, fontos a magyar közösség életében, a magyar nyelv szempontjából. Erdélyben olyan alkotások láttak napvilágot, amelyek gazdagítják irodalmunkat, olyan értékek, amelyek hozzátesznek a magyar és a világirodalom világához”- hangsúlyozta Kelemen Hunor, hozzátéve: „a könyv lehetőséget teremt olyan utazásokra, amelyeket csak az irodalom adhat meg és, amelyek sokkal szebbek, mélyebbek és emlékezetesebb, mint a mindennapok konkrét utazásai”.


A szövetségi elnök megnyitóbeszédében kiemelte: „ahogyan azt a tegnap, a Bukarestben sorra került Bookfest Nemzetközi Könyvvásár megnyitóján is mondtam, az irodalom a lehetető legnagyobb ablak még napjaink digitális világában is: a nyomtatott és a digitális könyv kiegészítik egymást. Az ilyen jellegű rendezvényeknek pedig az a legnagyobb értéke, hogy a könyv klasszikus formáját tárják a közönség elé, ugyanakkor megteremtik az olvasók és a szerzők, kiadók közötti személyes találkozás, a közvetlen kapcsolatok kialakulásának lehetőségét. A Szövetség abban állapodott meg a magyar kiadókkal, hogy ezt a rendezvényt évről-évre megszervezi, hisz közösségünknek szüksége van az ilyen alkalmakra. Ennek ismeretében a jövőben is azon leszünk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel megteremtsük azokat a tereket Erdély különböző városaiban, amelyeken a könyvbarátok találkozhatnak a szerzőkkel, együtt lehetnek, és gondolatokat cserélhetnek.” 


A folytatásban Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója Supka Gézára, az ünnepi könyvhét megálmodójára emlékezett: „öröm számunkra, hogy idén negyedik alkalommal szakmai összefogással, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával a művészettörténész azon elképzelése valósulhat meg, hogy határon túl is megszervezik a könyvfesztivált. Az a szerencse ér negyed százada, hogy minden június első hetében kiállhatok a Vörösmarty térre, és a tűzoltó zenekar vidám koncertje után elmondhatom, hogy a magyar irodalom és könyvkiadás páratlan. Az elmúlt évben már azt is elhencegtük, hogy a budapesti rendezvénnyel együtt jelenleg nyolcvan városban szerveznek könyvhetet.” A kulturális rendezvénysorozat aktuális üzeneteként az egykori kezdeményező 1929-ben megírt szavait idézte: „Szolgáltasson ez a könyvnap egyúttal a külföld felé és elsősorban a határainkon kívül élő magyarság felé bizonyságot arról, hogy vagyunk, hogy az életösztön újra él bennünk.”

 

„Ez alkalommal mindannyian olvasóként vagyunk itt jelen és ez a legfontosabb minőségünk mind a Bánffy-palota udvarában, mind azon kívül is, egy sokkal zajosabb világban” – indította beszédét Markó Béla. A folytatásban kihangsúlyozta: „fontos felhívni mindannyiunk figyelmét arra, hogy vannak az életünkben olyan értékek, amelyek összekötnek, és nem szétválasztanak, fontos ez egy olyan korban, amikor divat azt mondani, hogy nem csak a közélet és a politika, hanem a kultúra is táborokra szakad. Az igazi kultúra nem szakad táborokra, az igazi értékek nem szakadnak szét, akárcsak az idei könyvhét által felmutatott Bánffy Miklós emblematikus személyisége, nem tudnak megosztani minket, hisz mindannyiunk számára ugyanazt képviselik”.

 

A megnyitón Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke a szervezet nevében a Kolozsvár Büszkesége díjat, valamint egy Balázs László bőrmetszetet adott át Nagy Péternek és Könczey Elemérnek, az Idea Könyvműhely képviselőinek megköszönve az erdélyi magyar irodalom érdekében kifejtett munkájukat és ezen tevékenység folytatására ösztönözve őket.

 

Ezt követően a Jazz MP, illetve a Whisperblast együttes léptek a 4. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét színpadára. A rendezvény pénteken a Kolozs megyei iskolák előadásaival, könyvbemutatókkal és Varró Dániel közönségtalálkozóval várta az érdeklődőket a Bánffy palotában, míg az este folyamán slam poetry előadásokra és a Magashegyi Underground koncertjére kerül sor. A négy napos esemény részletes programja a www.unnepikonyvhet.ro honlapon olvasható.

Megnyitotta kapuit a 4. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Megnyitotta kapuit a 4. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Megnyitotta kapuit a 4. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.