Kelemen Hunor: 2012-ben az erdélyi magyar közösség csak magára számíthat

2012.02.18. | Kolozs , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: 2012-ben az erdélyi magyar közösség csak magára számíthat

Kelemen Hunor szövetségi elnök volt a vendége pénteken délután az Aranyosgyéresi Népfőiskola politikai estjének. Az RMDSZ elnöke röviden vázolta a Szövetség kormányzati szerepvállalásának kezdetét, majd aktuálpolitikai ismertetőt tartott.

„Amikor 2009 végén kormányzásra vállalkoztunk, tudtuk, hogy nehéz időszak elé nézünk, tudtuk, hogy a gazdasági stabilitás megteremtése érdekében megszorító, népszerűtlen intézkedések szükségesek. Mindezek ellenére vállaltuk a kormányzást 2009-ben, és maradtunk a múlt héten lezajlott kormányátalakítás után is, mert úgy gondoljuk, hogy a romániai magyar közösség érdekeit meghatározó döntésekben nekünk részt kell vállalnunk. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a magyar közösséget ebben az időszakban elsősorban a létbiztonság, a munkahelyek, nyugdíjak, bérek helyzete foglalkoztatja, hátrább szorultak a kisebbségi jogkörök szélesítésére vonatkozó igények. Ez a Szövetség számára nem azt jelenti, hogy ez utóbbi téren nincs tennivalója, hanem azt, hogy ott kell lennie, ahol a gazdasági, szociális intézkedéseket meghozzák” – részletezte Kelemen Hunor, majd példaként kiemelte, hogy 2010-ben az RMDSZ kormányzati tisztségviselői akadályozták meg a 10 millió lej alatti nyugdíjak megadózását.

A közelegő választásokról a szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ-nek az ereje mindig is az önkormányzatokban volt, éppen ezért a közelgő helyi választások nagy fontossággal bírnak. „Ma már a helyi közösségeket érintő, legfontosabb és legtöbb döntést az önkormányzatok hozzák meg, ezért az RMDSZ számára nagyon fontos, hogy polgármesterei, alpolgármesterei és tanácsosai legyenek az erdélyi megyék és települések önkormányzataiban. De ugyanilyen fontos a parlamenti képviselet is. Ha nem vagyunk ott, akkor egyszerűen nem számítunk. Ezt a szlovákiai magyarok helyzete is jól mutatja, akik miután megosztottakká váltak, kiestek a parlamentből, ez tanulság kell legyen számunkra is” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Az erdélyi magyar politikai helyzetet elemezve a szövetségi elnök a továbbiakban a megosztottság veszélyeire hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a magyarországi segédlettel megalakult romániai magyar pártok nem az együttműködést, a magyar közösség érdekeit tartják szem előtt. „2012-ben saját magunkon kívül senkire nem számíthatunk. Azok, akik pártot alapítanak, versenyre készülnek. Nem az a céljuk, hogy önkormányzati képviselőik legyenek, hogy a közösségek érdekeit képviseljék, ők a bukaresti jelenlétre készülnek, bármi áron. Azt azonban látnunk kell, hogy a romániai magyarság közel 80%-a úgy véli, hogy a parlamenti képviselet kiemelten fontos, és ezt veszélyeztetni nem szabad” -  jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A népes hallgatóság kérdéseire válaszolva Kelemen Hunor ismertette az új kormányprogram és a megkötendő koalíciós megállapodás részleteit, kiemelve, hogy a lakosság életszínvonalának növelésére vonatkozó intézkedések közül a legfontosabb a fizetések és nyugdíjak emelése az első negyedév gazdasági és költségvetési adatainak megfelelően. A Szövetség szerint szükséges az infrastrukturális beruházások folytatására, itt elsősorban az Észak-erdélyi autópálya építésének a folytatását szorgalmazza. A kormányprogram másik kiemelten fontos fejezete a kisebbségi jogok bővítésére vonatkozik az oktatás, a kultúra, az intézmények finanszírozása és megalakítása terén: a kisebbségi törvény elfogadása a koalíciós partnerek részéről nem ütközik akadályba, ezt a lehető leghamarabb a Parlamentnek meg kell szavaznia. A magyar nyelv használatának kibővítése a helyi közigazgatásban, a közszolgálati rádió és tévé magyar nyelvű műsoridejének a növelése szintén benne van az új kormányprogramban.

A koalíciós partnerekkel az RMDSZ egy új, 2012 végéig érvényes megállapodást köt, mondta el Kelemen Hunor, ebben többek között a következők szerepelnek: a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet megoldása, a levéltári törvény, a visszaszolgáltatási bizottságnak a helyzete, hiszen ennek a működése az elmúlt két évben teljesen leállt, így a jogos tulajdonosok egyetlen ingatlant sem kaptak vissza.

Kelemen Hunor összegzésképpen elmondta, egy olyan komplex kormányprogramot állítottak össze, amely lehetővé teszi, hogy 2012 végéig, a parlamenti választásokig a kormány olyan intézkedéseket hozzon, amely könnyít az emberek életén, ugyanakkor jelentős előrelépések történnek a kisebbségi jogok bővítése terén is.

Az Aranyosgyéresi Népfőiskola politikai estjére az RMDSZ helyi szervezete és az Erdélyi Magyar Művelődési Egyesület közös szervezésében került sor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.