Kelemen Hunor: 25 éve változatlanul a demokratikus és európai értékek mentén haladunk

2014.03.01. | RMDSZ , Aktuálpolitika , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: 25 éve változatlanul a demokratikus és európai értékek mentén haladunk

Fotó: Banga Előd - Ernő

„25 éve, a kommunista diktatúra bukása óta együtt vagyunk. Az elmúlt negyed évszázadban voltak sikereink, bátran állíthatjuk, hogy előbb vittük az erdélyi magyarok ügyét. Voltak kudarcaink is, de képesek voltunk talpra állni, továbbmenni. Nem hagytuk, hogy egy-egy sikertelenség után az erőtlenség uralkodjon el felettünk. Az elmúlt 25 évben mindig a közösség szolgálata volt a célunk, és mindig a közösség támogatásával tudtunk eredményeket elérni. És az irány is mindig egyértelmű volt: a demokratikus, európai értékek mentén haladtunk a kisebbségi, közösségi jogok kiharcolásában és folyamatos bővítésében, a szülőföldön való megmaradás érdekében. Választásaink által Romániát közelebb vittük a demokratikus világhoz, Európához, az Észak-atlanti Szövetséghez. Kitartottunk értékeink mellett akkor is, amikor nem tudtuk pontosan, hova vezet az út. Választásról választásra a magyar emberek szavazatukkal erősítik meg bizalmukat a Szövetségben. A legutóbbi önkormányzati választásokon az erdélyi magyarok 86 százaléka szavazott ránk, a parlamenti választásokon pedig 82 százalékuk. Ezzel a bizalommal nagy felelősség jár. A mi kötelességünk, hogy minden magyar embert képviseljünk, azokat is, akik távol maradtak a választásokon, vagy éppen másra szavaztak. Nekünk 100 százalékos a felelősségünk, mert nekünk ez a dolgunk, ezért alakult meg az RMDSZ 25 évvel ezelőtt. A közösségünk életében bekövetkező változásokat mindig olyan döntések előzték meg, amelyeket elsősorban a magyar emberek érdekeinek megfelelően készítettünk elő. Ilyen helyzetben vagyunk ma is” – indította politikai beszámolóját Kelemen Hunor szövetségi elnök ma Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén.

Az RMDSZ elnöke beszédében leszögezte, 2014 legnagyobb kihívásának továbbra is az európai parlamenti választásokat tekinti. 

„Miért fontos, hogy jól szerepeljünk május 25-én? Elsősorban azért, mert jelen kell lennünk minden olyan helyen, ahol a mi sorsunkról is döntenek. Ott kell lennünk, és megkerülhetetlennek kell lennünk. Az idei európai parlamenti választások tétje azonban túlmutat az európai képviseleten. Ez a kampány nem csak a brüsszeli jelenlétről, hanem a magyar emberekről is szól. A május 25-i választásokon a magyarság itthoni képviseletének jövőjéről, az RMDSZ jövőjéről szavazunk. Mert kétségkívül egy jó választási eredmény megerősíti a mindenkori tárgyalási pozíciónkat a román pártokkal szemben, és alapul szolgál az őszi elnökválasztáskor. Ugyanakkor az idei eredmény az önkormányzataink és helyi szervezeteink számára is irányadó lesz az 2016-os választásokra nézve. Az RMDSZ a romániai magyarság egészét képviseli, a magyar közösség érdekeiért harcol minden szinten: a helyi közösségekben, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben egyaránt” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

 

A szövetségi elnök politikai tájékoztatójában az elmúlt napok legforróbb politikai témájáról, az RMDSZ kormányra lépéséről tájékoztatta a képviselőket, azt kérve az SZKT tagjaitól, adjanak mandátumot a szövetségi elnök számára a tárgyalások lefolytatására.

 

„Néhány nappal ezelőtt a szociálliberális koalíció felbomlása után Victor Ponta kormányfő azt az ajánlatot tette, hogy lépjünk be a kormányba. Belső egyeztetések következtetek, a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsában részletesen és alaposan megbeszéltük ezt a politikai ajánlatot. Ma csupán egyetlen dologról kell döntenünk: mandátumot kérünk a Szövetségi Képviselők Tanácsától a tárgyalások lefolytatására. Három lehetőség áll előttünk: maradunk továbbra is ellenzékben, a parlamentből támogatjuk a kormányt, vagy elvállaljuk a kormányzati szerepet a magyar emberek érdekeinek a figyelembevételével. Ebben a pillanatban a parlamentben mi vagyunk a mérleg nyelve, az RMDSZ tudja biztosítani mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban a stabilitást. És mi a politikai stabilitásban vagyunk érdekeltek. Visszatekintve megállapíthatjuk, hogy azokban az időszakokban, amikor az RMDSZ kormányzati szerepet vállalt, az erdélyi magyar emberek biztonságérzetét növelni tudtuk, a kisebbségi jogok területén minden alkalommal hozzátettünk az addigi eredményekhez, és ugyanakkor a politikai stabilitást is megteremtettük. Ha pedig nem vagyunk kormányon, akkor láthattuk, számos kísérlet történt arra vonatkozóan, hogy az elmúlt 25 év kisebbségpolitikai eredményeit visszafordítsák. És amióta az RMDSZ kormányzati szerepvállalása felmerült, a sajtóban ismét egyfajta magyarellenes hangulat tapasztalható” – ismertette a kormányra lépés előfeltételeit Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a továbbiakban kihangsúlyozta, a közösségi jogok, az anyanyelv használata, az oktatás, vagy a kultúra nem jobb- vagy baloldali, hanem érdekérvényesítési kérdés. Nekünk nem egy ideológiai döntést kell hoznunk, mi a kormányban az Európai Néppárt értékeit képviseljük, a jogállamiságot, a demokratikus elveket. Az RMDSZ számára az a legfontosabb kérdés, hogy megtalálja azokat az eszközöket, amelyekkel az romániai magyar emberek ügyeit leghatékonyabban képviselni tudja.

 

A szövetségi elnök kiemelte az amerikai külügyminisztérium jelentésének az erdélyi magyarokra vonatkozó részét: „a Romániáról szóló jelentés 27. és 28. oldalán részletesen szól a dokumentum az erdélyi magyarok közösségi jogairól, a székely zászlóról, a prefektusok erre vonatkozó intézkedéseiről, az igazságszolgáltatási eljárások során a megszerzett jogok megnyirbálásának kísérletéről, a felsőoktatásról, a moldvai csángók helyzetéről. Nem véletlenül kerültek be ezek a kérdések a jelentésbe. Mindezek jelzések kell, hogy legyenek a román politika számára. Azt jelzik, hogy a közösségi, kisebbségi jogok helyzete nincs teljesen rendezve. Éppen ezért abban reménykedem, hogy a politikai tárgyalásainkat nem a földrajzi kérdések tisztázásával kezdjük, hiszen ha az amerikai külügy számára látható Székelyföld, akkor így kell ennek lennie Bukarest számára is.” 

 

Kelemen Hunor kijelentette, három nagy kérdéskörrel megy tárgyalni az RMDSZ a kormányzati szerepvállalásról: a kisebbségi és közösségi jogok bővítése, gazdasági, szociális kérdések, valamint infrastrukturális, életminőséget javító intézkedések szerepelnek a Szövetség tárgyalási forgatókönyvében.
„Olyan helyzet nem állhat elő, hogy a Szövetség néhány tagja kormányra megy, a többiek pedig nem. Felelősségteljes döntést kell hoznunk, és bármi is lesz a döntésünk, azt egységesen kell képviselnünk” – szögezte le politikai tájékoztatója végén Kelemen Hunor szövetségi elnök. 


A Szövetségi Képviselők Tanácsa egyhangú döntést hozott: mandátumot adott a szövetségi elnöknek a politikai tárgyalások lefolytatására.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.