Kelemen Hunor: a Házsongárdi temető Európa kulturális örökségének a része

2014.05.16. | Kolozs , Kultúra , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: a Házsongárdi temető Európa kulturális örökségének a része

Fotó: Banga Előd-Ernő

„A Házsongárdi temető évszázados síremlékei mindannyiunk, és nem túlzok, ha azt állítom, Európa kulturális örökségét képezik. A mi feladatunk történelmünk kőbe és márványba vésett remekeit megóvni az enyészettől, és ápolni ezt a felbecsülhetetlen hagyatékot. E nagy feladat egyik kulcsa minden bizonnyal az, hogy tudunk-e egymástól tanulni, át tudjuk-e adni egymásnak azt az tudást, tapasztalatot, amelyet az évek során kitartó, nehéz munkával, tanulással sikerült felhalmoznunk. Megtartjuk-e magunknak az elsajátított ismeretanyagot, vagy tovább adjuk azt, megosztjuk egymással, közösen cselekszünk annak gyarapításáért. Én bízom abban, hogy ez így van. Pontosan az olyan alkalmak, események miatt vagyok optimista, bizakodó, mint amilyen a mai is” – mondta el május 16-án, pénteken Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter Kolozsvárott azon a nemzetközi szemináriumon, amelyet a Teleki László Alapítvány és a Házsongárd Alapítvány szervezett.

A szeminárium megnyitóján Kelemen Hunor kihangsúlyozta: „a 429 éves Házsongárdi temető hűen tükrözi Erdély, Kolozsvár és Európa történelmét, azt a történelmet, amelynek mindannyian részesei vagyunk. 2010-ben, első miniszteri mandátumom alatt is, kitűzött céljaink között szerepelt a műemlékek fokozottabb védelmének biztosítása. Éppen ezért közös erővel, a Házsongárd Alapítvány, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség munkatársaival, elindítottunk azt a munkafolyamatot, amely által a Házsongárdi temetőben lévő évszázados sírokat és síremlékeket műemlékké nyilvánítottuk. A közös munkánk eredményeként 2012-ben 397 síremléknek biztosítottunk egyéni védelmet. Ezen az úton kell nekünk közösen továbbhaladnunk úgy, hogy megtaláljuk a síremlékek helyreállításához szükséges forrásokat. Ebben segítségünkre lehet a helyi önkormányzat, a központi költségvetésből is igyekszünk erre pénzt találni, de európai uniós finanszírozást is találhatunk. Azon síremlékek esetében, ahol nincsenek örökösök, a közösség feladata a megőrzésről gondoskodni”.

 

A 429 éves kolozsvári Házsongárdi temető „B” kategóriás műemlék, ám ez a védettség kevésnek bizonyult az egyik legfontosabb erdélyi magyar Pantheon számára. Éppen ezért 2010-ben Kelemen Hunor első miniszteri mandátuma alatt megalakult egy munkacsoportot, amelynek célja a Házsongárdi temető értékeinek megőrzése, a temetőben lévő síremlékek műemlékjellegének megóvása, az elkövetett sírrongálások megállítása. 2011 júniusában a Kulturális Minisztérium alá tartozó Kolozs Megyei Kulturális és Műemlékvédelmi Igazgatóság és az általa felkért szakértők megkezdték a kolozsvári Házsongárdi temető műemléksírjainak egyéni felmérését, amelyet Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese, jelenleg a szakminisztérium államtitkára vezetett. A felmérést a Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság munkatársai is segítették. 2011. december 12-én véglegesítették a sírok és síremlékek egyéni felmérését, és a szükséges dokumentációt ekkor jutatták el a kulturális tárcához. 2011. december 21-én az Országos Műemlékvédelmi Bizottság elfogadta azt a 397 tételből álló, sírok és síremlékek dokumentációját, amely által ezen sírok és síremlékek az országos műemlék-jegyzékbe kerültek. 2012. február 13-án Kelemen Hunor miniszteri rendelettel erősítette meg a Házsongárdi temető egyéni műemlékké nyilvánított sírjainak a védettségét. A miniszteri rendelet a Házsongárdi temető 397 műemléksírjának nyújt védelmet.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.