Kelemen Hunor: a nemzeti kisebbségek biztonságérzetéről kell gondoskodnunk

2014.04.05. | Hunyad , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: a nemzeti kisebbségek biztonságérzetéről kell gondoskodnunk

„Amikor Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, és először volt képviseletünk az Európai Parlamentben, tudtuk, hogy mire vállalkozunk. Tudtuk, hogy ez a munka nem jelent azonnali sikereket, de azt is tudtuk, hogy a nemzeti kisebbségek kérdése senki más számára nem fontos, csak számunkra. Winkler Gyula és Sógor Csaba az elmúlt öt évben arról gondoskodott, hogy az erdélyi magyar emberek üzenetei eljussanak az európai intézményekhez, hogy ez az 1,3 milliós őshonos nemzeti kisebbség, amely értéket teremtett, és értéket kíván teremteni ezután is, hallassa a hangját Brüsszelben, vagy Strasbourgban. Nem azt várjuk karba tett kézzel, hogy az Európai Unió minden problémánkat megoldja, hanem azt akarjuk, hogy Európa minél hamarabb nézzen szembe azzal a valós ténnyel, hogy a sokmillió tagot számláló őshonos kisebbségek helyzetét rendezni kell” – hangsúlyozta politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes ma délelőtt Déván, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének tisztújító közgyűlésén.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, a Szövetség számára 2014-ben az európai parlamenti választások bírnak a legnagyobb fontossággal, mert ennek a megmérettetésnek a tétje nem csupán az európai képviselet.

 

„Ha az RMDSZ jelöltjei nem jutnak be az európai parlamentbe, akkor itthon is meggyengül a politikai súlyunk – nehezebben tudjuk érvényesíteni akaratunk. Az idei választások tétje tehát túlmutat az európai képviseleten. A május 25-i választásokon a magyarság itthoni képviseletéről, az RMDSZ jövőjéről szavazunk. Meg kell mutatnunk, hogy egy erős közösség vagyunk, tudjuk, hogy mit akarunk, és céljaink elérése érdekében európai értékek mentén cselekszünk. Számunkra ez a járható út” – szögezte le beszédében Kelemen Hunor, majd az RMDSZ európai parlamenti listavezetőjéről, Winkler Gyuláról kijelentette, tapasztalata, szakértelme és óriási munkabírása teszi őt alkalmassá arra, hogy újabb 5 évig képviselje az erdélyi magyarok érdekeit Brüsszelben.

 

Az RMDSZ elnöke a továbbiakban a Szövetség kormányzati szerepvállalásáról beszélt, kihangsúlyozva, a közösségi jogok, az anyanyelv használata, az oktatás, vagy a kultúra nem ideológiai kérdés, hanem érdekérvényesítés, érdekképviselet.

 

„Az RMDSZ nem egy ideológiai döntést hozott, amikor a kormányra lépés mellett határozta el magát. Mi ebben a kormányban az Európai Néppárt értékeit képviseljük, a jogállamiságot, a demokratikus elveket. Az RMDSZ számára az a legfontosabb, hogy megtalálja azokat az eszközöket, amelyekkel az romániai magyar emberek ügyeit a leghatékonyabban tudja képviselni” – részletezte Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes.

 

Az RMDSZ elnökének Hunyad megyei látogatása már pénteken elkezdődött, tegnap délután a petrozsényi magyar közösséggel találkozott egy kötetlen beszélgetés során. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.