Kelemen Hunor az MKP kongresszusán: nem torpanhatunk meg, nem fordulhatunk meg, és nem állhatunk meg

2018.09.30. | magyar-magyar

Fotó: Magyar Közösség Pártja / Facebook oldal

Boldog 20. születésnapot! A felvidéki Magyar Közösség Pártja legyen sikeres a következő húsz esztendőben is, álljon ki közössége mellett, és ezután se hagyja önbecsülésében sérülni – kívánta szombaton, a párt Ünnepi Kongresszusán Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök Erdélyből vitt ajándékot a kiemelt alkalomra. „A nemsokára 15 éve ismét köztéren álló Szabadság-szobor – amely 1999-ig volt az aradi vár foglya, majd ötévi restaurálás után 2004-ben kiállítottuk – az elmúlt évtizedes küzdelmeink szimbóluma, nemcsak a miénk, hanem minden olyan közösségé – a felvidéki magyaroké is –, amely sorsáról szabadon akar dönteni. Mert a szabadság osztható, és azt is jelenti, hogy mások szabadságát is tiszteletben tarjuk a magunké mellett. A Szabadság-plakett, amit átadok, pontosan erről szól: nem akarunk elvenni senkitől semmit, de bennünket is megillet, hogy teljes jogú polgárai legyünk annak a társadalomnak, amelyben élünk” – hangsúlyozta.

Kelemen Hunor ünnepi beszédében rámutatott, 2018-ban minden kisebbségi közösséget képviselő szervezetnek újra kell gondolnia az elmúlt évtizedek tapasztalatait. „Húsz-harminc év nagyon sok idő. Ezalatt felnő egy nemzedék, nagykorúvá válik: nem tudja honnan kellett indulni, újrakezdeni, és miből lehetett építkezni. Azonban húsz-harminc év egy közösség életében kevés, az elmúlt száz vagy ezer esztendő perspektívájából mindenképp, és mégis: itt, Felvidéken és otthon, Erdélyben is sok mindenre megtanított bennünket” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Először is arra – fejtette ki –, hogy a magyar közösség csakis magára számíthat iga