Kelemen Hunor: az RMDSZ olyan megoldást támogat, amely november végéig stabilitást teremt Romániában

2015.11.05. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: az RMDSZ olyan megoldást támogat, amely november végéig stabilitást teremt Romániában

Az új kormánynak november végig, de akár hamarabb is meg kellene alakulnia ahhoz, hogy az országban ne húzódjon el a jelenlegi politikai válság. A megoldást a társadalmi elvárások függvényében a politikának kell megtalálnia, az RMDSZ pedig minden olyan változatot támogat, amely rövid időn belül stabilitást teremt: az előrehozott választásokat, azt megelőzően pedig egy technokrata kormány megalakulását – ismertette Kelemen Hunor az RMDSZ álláspontját az államelnökkel való egyeztetést követően november 5-én, csütörtökön, a Cotroceni-palotában. Az előrehozott parlamenti választások megszervezéséhez azonban törvénymódosítás is szükséges – nyomatékosította a szövetségi elnök.

Az RMDSZ elnöke szerint akár az előrehozott választást is támogatja az általa vezetett politikai szervezet, amennyiben van erre alkotmányos keret, törvénybe foglalt lehetőség. „Az előrehozott választások előtt mi egy technokrata kormány megalakulását támogatjuk, tekintjük járható útnak, amennyiben ennek miniszterelnöke világosan megfogalmazott mandátummal rendelkezik és azzal a szabadsággal, hogy kiválassza azokat a szakértőket, akikkel dolgozni akar. Ezeknek nem kell politikusoknak lenniük, de nem is kell kizárni azt a lehetőséget, hogy a politikusok közül kerüljenek ki. Ennek a kormánynak a prioritása a 2016-os költségvetés kidolgozása és a parlamenti választások törvényének módosítása kell hogy legyen. Ez utóbbira azért van szükség, mert a jelenlegi törvényes keret nem teszi lehetővé az előrehozott választások megszervezését, vagy a parlamenti választások július 24-e előtti megszervezését, ekkor lép ugyanis hatályba a nemrég elfogadott új parlamenti választási törvény. Ez a jogszabály sem teszi lehetővé, hogy 90 napnál rövidebb időn belül szervezzék meg az új törvényhozók megválasztását. Tehát mindenképp külön kitételt kell bevezetni az időtartam csökkentése érdekében” – szögezte le Kelemen Hunor.

A közéleti szereplőknek közösen kell megtalálniuk a megfelelő megoldást a jelenlegi helyzetre úgy, hogy az embereknek visszaadják a reményt és az állam alapintézményeibe, alapelveibe, alapértékeibe vetett hitét – jelentette ki a szövetségi elnök, aki szerint ilyen érték a parlamentarizmus, a demokrácia, a szabadság, az emberi méltóság és az egyenlő esély. Az RMDSZ elnöke azt is hozzátette: a Szövetség továbbra is támogatja, jó megoldásnak tekinti az önkormányzati és parlamenti választások egyidejű megszervezését.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.