Kelemen Hunor: az uniós kormányközi szerződés az ország érdeke

2012.02.15. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: az uniós kormányközi szerződés az ország érdeke

fotó: www. jurnalul.ro

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Emil Boc, a Demokrata – Liberális Párt, Gabriel Oprea, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke valamint Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakcióvezetője ma, február 15-én aláírta az uniós kormányközi szerződés elfogadására vonatkozó protokollumot.

A kormányközi szerződés megalkotásáról a tavaly december elején tartott brüsszeli csúcson határoztak az uniós tagállamok, a cél a költségvetési politika szorosabb összehangolása.

Ez a szerződés óriási előrelépés a szorosabb és visszafordíthatatlan fiskális és gazdasági integráció és az euró övezeten belüli, megerősített kormányzás felé. Jelentős mértékben javítani fogja a költségvetés fenntarthatóságát és erősíteni fogja a gazdasági növekedést” – mondta el Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök hozzátette: „az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy egyetlen európai uniós ország sem képes egyedül, saját erőből legyőzni a gazdasági válságot, egyenként nem lehetnek sikeresek, az Uniónak együttesen kell sikeresnek lennie, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy Romániának az első pillanattól kezdve részese kell lennie ennek a kormányközi megállapodásnak. Ez a költségvetései egyensúlyra, a közadósság csökkentésére, közép- és hosszútávon pedig az egészséges gazdasági növekedésre helyezi a hangsúlyt. Ezért az RMDSZ támogatja mind az aláírását, mind a parlamenti ratifikálását az uniós kormányközi szerződésnek” - nyilatkozta a protokollum aláírása után az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor ugyanakkor felhívást intézett az ellenzéki pártok fele, mondván, az uniós kormányközi szerződés nem csupán a kormánykoalíció érdeke, hanem az egész országé, az Európai Unióé, ezért ennek támogatására szólította fel az ellenzék képviselőit.

A mai, hivatalos ceremónián a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről jelen volt Borbély László politikai alelnök, valamint képviselők és szenátorok.

Hanganyag:
Kelemen Hunor: az uniós kormányközi szerződés az ország érdeke