Kelemen Hunor: Bethlen Gábor meglátta Erdély útját

2013.10.26. | Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: Bethlen Gábor meglátta Erdély útját

Fotó: Kiss Gábor

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a 2013-as esztendőt Bethlen Gábor és Kós Károly évvé nyilvánította, hiszen szellemi örökségünk szempontjából két nagyon fontos erdélyi személyiségről van szó” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök október 26-án, szombaton, Gyulafehérváron, ahol Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulóját ünnepelték. A székesegyházban megtartott ökumenikus istentiszteleten Jakubinyi György római-katolikus érsek, és Kató Béla református püspök hirdetett igét, majd a történelmi központban lévő Vár téren került sor az ünnepi beszédekre. 

„Bethlen Gábor uralkodása idején Erdély felvirágzott, a transzilvanizmus pedig gyökeret eresztett. Azt az örökséget hagyta ránk, amely szerint a közéletben a hazaszeretetnek, a szülőföld építésének kell alárendelni mindent. Bethlen Gábor megtalálta Erdély útját, ha kellett, akkor harcba lépett, ha pedig a szükség úgy kívánta, akkor szövetséget kötött. Bár csupán 16 esztendeig uralkodott, évszázadokra meghatározta az erdélyi szellemiséget ez a kiváló államférfi, politikus, katona és diplomata” – mondta ünnepi beszédében az RMDSZ elnöke. Hozzátette, Bethlen Gábort ismerték Európa-szerte, egy olyan vezető volt, aki számított Európában. 

 


„A Bethlen Gábori örökség egyik irányvonala ez: számítani Európában! Ehhez pedig dolgozni kell, építkezni kell, szövetségeket kell kötni annak érdekében, hogy gazdasági, kulturális, tudományos vagy oktatási téren fejlődjünk, haladjunk. Számunkra, erdélyi magyarok számára ez a mai ünnep azt jelenti, hogy nagy fejedelmünk örökségét megértettük, és visszük tovább. Ma itt ünnepelhetünk Gyulafehérváron, itt lehetünk ezen a téren, mert a párbeszéd útját választottuk azért, hogy a normalitás fele haladjunk, és bár ez sokszor nehezebb, mint a konfliktuskeresés, mi mégis makacsul ragaszkodunk ehhez” – szögezte le beszédében Kelemen Hunor.   

 

„Az elmúlt 24 esztendőben az erdélyi magyar közösség folyamatosan építkezett, intézményeket alapított és tart fent, civil szervezetek, alapítványok sokasága lát el folyamatos, építkező tevékenységet. Mindezt azért, mert tudjuk, nekünk a szülőföldünkön van munkánk, mi itthon akarunk otthont építeni. Nem elég csak szavakkal szeretni a szülőföldet, a megmaradásunkért meg kell dolgozni, és mi ezt tesszük 24 esztendeje, egy erős közösség építi itthon, Erdélyben a szülőföldet” – zárta ünnepi beszédét az RMDSZ elnöke.

 

A Vár téren felállított színpadon a nagyszámú érdeklődőt Kováts Krisztián, az RMDSZ Fehér Megyei Szervezetének elnöke, és Szőcs Ildikó, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója köszöntötte házigazdaként, majd felszólalt Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, Hegedüs Csilla kulturális főtitkárhelyettes a Communitas Alapítvány üzenetét tolmácsolta, a Székelyföld – Szórvány együttműködés jegyében pedig jelen volt Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége is.

 

A felszólalók Bethlen Gábor nagyságát méltatták, illetve elveinek időszerűségét hangsúlyozták, így elhangzottak a fejedelem ma is aktuális szavai, miszerint „nem mindig lehet megtenni azt, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”

Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulóját ünnepelték Gyulafehérváron Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulóját ünnepelték Gyulafehérváron Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulóját ünnepelték Gyulafehérváron
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.