Kelemen Hunor: ez a választás az erdélyi magyarok jelenéről és jövőjéről szól

2014.04.26. | Arad , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: ez a választás az erdélyi magyarok jelenéről és jövőjéről szól

Fotó: Banga Előd-Ernő

„Az európai parlamenti választás elsősorban rólunk szól, nem az Európai Unióról. Ez a választás az erdélyi magyarok jelenéről és jövőjéről szól. Ezért fontos, hogy ott legyünk, hiszen olyan döntések születnek az Európai Parlamentben, amelyek a mi életünket is befolyásolják. És ha a Parlament megerősödik, és az Unión belül szorosabb lesz az integráció, akkor a brüsszeli döntések még inkább befolyásolják a mi életünket” – hangsúlyozta beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes április 25-én, pénteken este Aradon. Itt a színház nagytermében tartott kampányindító rendezvényt az RMDSZ Arad Megyei Szervezete, ezen vett részt a Szövetség elnök.

Kelemen Hunor az értékválasztásról, az iránykereséséről szólva elmondta: „az európai közösségen, az észak-atlanti szövetségen belül, a nyugati demokratikus világ intézményes keretei között képzeljük el a jövőnket. Ezt a döntést egyébként a magyar történelemben már meghozta először Szent-István király, és utána nagyon sokszor, nagyon sok magyar vezető ezt az utat választotta, mert ez volt a logikus, ez volt a helyes.”


Az RMDSZ elnöke felszólalásában leszögezte, az Európai Unió nem egy csodafegyver, nem egy olyan gyógyszer, ami mindenre jó. De még mindig a legjobb gyógyszer azokra a lehetséges betegségekre, amelyek fenyegethetnek egy adott közösséget, például az erdélyi magyarságot.
„Én meg vagyok győződve, hogy az Európai Unió a következő időszakban átalakul. Úgy, ahogy a Szén- és Acélközösségtől az ’50-es évek végétől egészen az Európai Közösség, majd az Európai Unió megalakulásáig hihetetlenül nagy átalakuláson ment át ez a politikai-gazdasági konstrukció, a mostani politikai és társadalmi viszonyokat nézve biztos, hogy 2014 után újabb átalakuláson megy át. És nekünk ott kell lennünk akkor, amikor ezek az átalakulások történnek, hogy a gazdasági, szociális, környezetvédelmi meg minden egyéb ügyek mellett az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését is lehessen napirendre tűzni, és ez is kerüljön be az Unió kompetenciái közé, ne legyen egy-egy tagország kizárólagos hatásköre. És ezt a kérdést rajtunk kívül más nem képviseli. Ott kell lennünk, partnereket kell keresnünk, és amikor a változások történnek, akkor a szavunkat hallatnunk kell. Ezért nagyon fontos, hogy május 25-én minél nagyobb számban menjünk el szavazni. Valahol ez egy népszámlálás is, annyian vagyunk, ahányan szavazunk, a politikai véleménynyilvánítás pillanatában, május 25-én, annak a szava számít, aki elmegy szavazni. Remélem, sokan leszünk!”

Kampányindító rendezvény Aradon Kampányindító rendezvény Aradon Kampányindító rendezvény Aradon
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.