Kelemen Hunor: képesek vagyunk közösségként sikeresek lenni!

2014.05.18. | Kultúra , Infrastuktúra , Bihar , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: képesek vagyunk közösségként sikeresek lenni!

Fotó: Banga Előd-Ernő

Fővédnökként vett részt a nagyváradi XXIII. Festum Varadinum kulturális rendezvénysorozat záró gálaműsorán Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes május 18-án. “Mielőtt ide jöttem, Böjte atya nemrég elindított székelyhídi otthonában jártunk, ahol olyan kisgyerekekkel találkoztam, akiknek súlyos traumák elszenvedése után most végre megadatott valamiféle biztos pont az életükben. Mindannyian erre vágyunk: valamiféle támpontra, világítótoronyra, ami után igazodhatunk, értékekre, amelyek irányt mutatnak a 21. században. A Festum Varadinum immár 23 esztendeje egy ilyen támpont a nagyváradi magyarok számára: olyan rendezvénysorozat, amely megmutatja a magyar kultúra, a magyar történelem értékeit. Ezeket az értékeket kötelességünk továbbadni, támpontként hátrahagyni a következő nemzedékeknek” - hangsúlyozta beszédében Kelemen Hunor.

A Szövetség elnöke azt is kiemelte, hogy a közösségépítés csak összefogás révén lehetséges. “A Festum Varadinum azt mutatja meg, hogy ha figyelünk azokra, akik nélkülöznek, ha figyelünk a történelemből hozott értékeinkre, akkor mások is meglátják, hogy Erdélyben, Partiumban egy erős közösség él, amely tudja, honnan jött és hová megy, és amely nagycsaládként biztos pontot tud jelenteni minden magyar ember, vagy akár kisgyerek számára. Egy hét múlva, május 25-én megszámláltatunk: fel kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk közösségként sikeresek lenni, képesek vagyunk úgy megőrizni kultúránkat, történelmünket, identitásunkat, hogy egy pillanatig se legyen kérdés, hogy mi kik vagyunk” - hangsúlyozta. 

 

Kelemen Hunor délelőtt részt vett a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében tartott ünnepi szentmisén és körmeneten a Római Katolikus Székesegyházi Bazilikában, ahol Exc. Böcskei László nagyváradi megyés püspök volt a főcelebráns.

 

Ezt követően Székelyhídra látogatott, ahol átadták az új, Európai Uniós támogatásból finanszírozott árvízvédelmi gátakat, amelyek összköltségvetése mintegy 500 ezer euróra rúg. “Akkor lehet a gátnak hasznát venni, amikor baj van - láthatjuk, mi történik Dél-Romániában. Ez a létesítmény megóvja majd a székelyhídiakat az árvíztől, amit 2008-ban már átéltek. De építenünk kell szimbolikus gátakat is, amelyeken ott kell állnunk, őrzőként: május 25-én kiderül, hányan vagyunk a gáton. Ha jó eredményt érünk el, képviselőink Brüsszelben közösségünk, az erdélyi magyarság védelmében és érdekében fognak szót emelni akkor, amikor Európa változik” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök.  

Kelemen Hunor szövetségi elnök Bihar megyében Kelemen Hunor szövetségi elnök Bihar megyében Kelemen Hunor szövetségi elnök Bihar megyében
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.