Kelemen Hunor szövetségi elnök: a technokrata kormányfőt nem tartjuk jó megoldásnak

2012.02.06. | Aktuálpolitika

Kelemen Hunor szövetségi elnök Emil Boc kormányfő lemondása után elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek az az álláspontja, hogy az ekképpen kialakult politikai helyzetre nem jelent megoldást egy technokrata kormányfő.

„Ebben a pillanatban ügyvivő kormány működik Romániában, a kormánykoalíció azonban a miniszterelnök lemondása után is létezik, hiszen az RMDSZ nem Emil Boccal, hanem az általa vezetett Demokrata - Liberális Párttal lépett koalícióra. A mi álláspontunk szerint az a legjobb változat, hogy egy politikai kormány alakuljon politikai támogatottsággal. A kormány struktúrájának nem kell megváltoznia, viszont új kormányprogram szükséges. Minderről részletesen akkor tudunk beszélni, amikor ismerjük a miniszterelnök-jelölt személyét” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök. Hozzátette, az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsát holnapra, február 7-re hívta össze.

A Szövetség elnöke ismételten kihangsúlyozta, az RMDSZ nem zárkózik el az előrehozott választások lehetőségétől, viszont ezt csak akkor látja megvalósíthatónak, ha létrejön egy megegyezés a koalíción belül, ezt támogatja az államelnök is, valamint az ellenzéki pártokkal is konstruktív párbeszédet folytatnak erről a kérdésről.