Kelemen Hunor szövetségi elnök az Alkotmánybíróság döntéséről

2012.01.25. | Aktuálpolitika , Önkormányzati választások , Parlamenti választások

Kelemen Hunor szövetségi elnök az Alkotmánybíróság döntéséről

fotó: Henning János

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, ám amíg nem látja ennek részletes indoklását, addig nem tudhatja, hogy a jogszabály mely pontjai alkotmányellenesek – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök ma, január 25-én, azt követően, hogy az intézmény alkotmányellenesnek nyilvánította az idei önkormányzati, illetve parlamenti választások összevonásáról szóló törvényt, amelyet 2011 végén a Kormány felelősségvállalással fogadott el.

Ebben a pillanatban az Alkotmánybíróság döntése a fontos, és ha a választások összevonására vonatkozó rész alkotmányellenes, akkor a helyhatósági választásokat nem tarthatjuk meg ősszel” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Hozzátette, a kormánykoalíciónak tiszteletben kell tartania a döntést, majd részletesen elemeznie kell az alkotmánybíróság részletes indoklását ezzel kapcsolatban.

Az Alkotmány nagyon világosan fogalmaz: abban az esetben, ha egy törvénynek néhány cikkelyét alkotmányellenesnek nyilvánítják, akkor azokat a Parlament módosíthatja, javíthatja az alkotmánybíróság döntése értelmében” – szögezte le Kelemen Hunor szövetségi elnök.