Kelemen Hunor szövetségi elnök az Európai Néppárt marseille-i kongresszusán

2011.12.08. | Európai Néppárt , RMDSZ , Európai Parlament

Kelemen Hunor szövetségi elnök az Európai Néppárt marseille-i kongresszusán

December 7-8-án került sor az Európai Néppárt jubileumi, huszadik kongresszusára, a franciaországi Marseille-ben. A munkálatokon az Európai Néppárt tagjaként az RMDSZ hatfős küldöttséggel vett részt. A delegáció vezetője Kelemen Hunor szövetségi elnök, tagjai: Kovács Péter főtitkár, Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők, Frunda György szenátor, Korodi Attila képviselő, Kelemen Kálmán a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke valamint Vincze Lóránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár.

Kelemen Hunor szövetségi elnök kijelentette: „az RMDSZ számára nagyon fontos a részvétel az Európai Néppárt kongresszusán, hiszen a kezdetektől ehhez a politikai családhoz tartozunk, alapelveivel egyetértünk, vezetővel pedig nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke legutóbbi, szeptemberi, bukaresti látogatásán is megerősítette azon véleményét, hogy a romániai magyarságnak egységes képviseletre van szüksége ahhoz, hogy meg tudja őrizni és erősíteni a pozícióját, és hogy a kisebbségi jogok terén előre tudjon lépni”.

Wilfried Martens szeptemberben teljes támogatásáról biztosította Kelemen Hunor szövetségi elnököt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, és elmondta, nagyon elégedett az RMDSZ kormányzati, parlamenti és európai parlamenti tevékenységével és szerepével, és bízik abban, hogy a romániai közvélemény is értékeli ezt a munkát és az ebből származó hasznokat.

A Néppárt kongresszusának központi témái a gazdasági válság leküzdése és Európa megerősítése voltak. E két fontos kérdésről csütörtökön dokumentumot és határozatot fogadott el a kongresszus. Az RMDSZ az előkészítő munkálatok során több pontban fogalmazott meg javaslatokat a dokumentumokkal kapcsolatban, ezek elsősorban a kis és közepes vállalkozások (KKV) ösztönzésére és bátorítására, valamint a fiatalok munkavállalásának könnyítésére vonatkoznak.

A KKV-k erősítésének fontosságára és a fiatalok munkavállalásának könnyítésére hívta fel a figyelmet az RMDSZ az Európai Néppárt kongresszusán

A kis és közepes vállalkozások megerősödése előfeltétele annak, hogy Európában új munkahelyek jöjjenek létre, ehhez azonban az ágazatnak biztonságban kell éreznie magát, a belső piac nyitottsága, a bürokrácia egyszerűsítése, az innovatív termelés és vállalkozási megoldások támogatása révén.

Mi nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy az egyablakos ügyintézés a hozzáadott értékadó kezelésére és a közpénzügyekre is vonatkozzon, ezen a téren Romániában még számos tennivaló van” – jelentette ki az Európai Néppárt kongresszusán Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A szerdán este elfogadott kongresszusi dokumentum támogatja az egyéni vállalkozókra vonatkozó terveket, amely egységes európai státust adnak azoknak a vállalkozóknak, akiknek az alapító az egyetlen alkalmazottja, valamint támogatja az új vállalatok alapítását.

„Az EU-nak vonzó adózási környezetet kell biztosítania a KKV-k számára, hogy megérje Európában befektetni, és el kellene törölni az Európában belüli munkaerő-mobilitás útjában álló utolsó akadályokat is” – ismertette Kelemen Hunor az RMDSZ által javasolt kiegészítéseket.

A dokumentum ugyan nem tér ki az egyes országok közötti adózási eltérésekre, viszont bátorítja az adó-megállapítás közös rendszerének kialakítását olyan vállalkozások számára, amelyek egy időben, több tagállamban tevékenykednek.

Az Európai Néppárt külön fejezetet szentel a fiatal munkanélküliek helyzetének megoldására, hiszen ők ebben a pillanatban egyértelmű vesztesei a gazdasági válságnak, arányuk a 2007-ben mért 15,7 százalékról tavalyra 21,1 százalékra emelkedett. Az RMDSZ javaslatára a Néppárt szorgalmazza az együttműködést az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdasági szereplők között annak érdekében, hogy a kutatás és az innováció minél hamarabb a termelésben hasznosuljon. Az oklevelek és képesítések kölcsönös elismerése szintén egy olyan intézkedés, amelyet elsősorban a fiatalok tudnak kihasználni, az egész életen át tartó képzési programok pedig alacsony képzettségű munkavállalókat szólítják meg.

A fiatal vállalkozók támogatására az Európai Néppárt ifjúsági szervezete (YEPP) külön határozatot készített elő, amelyet javaslataival az RMDSZ és a MIÉRT is kiegészített. Ebben megállapítja, hogy az egyetemi tanrendeknek jobban kell igazodniuk a piaci kihívásokhoz, bátorítaniuk kell az innovatív üzleti megoldásokat és a vállalkozói szellemet. Az RMDSZ javasolta továbbá, hogy az Európai Bizottság indítson Műszaki Innovációs Ösztöndíjat, amely hozzájárul az innovatív ágazatokban dolgozók tudásához és képességeinek fejlesztéséhez, elősegítve ezzel az Európai Unióban a hálózatok és együttműködések kialakítását.

Az eseménnyel egy időben tartotta kétnapos, kihelyezett ülését Marseille-ben az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja, ugyanezekben a témakörökben: „Polgáraink, gazdaságunk és értékeink védelmére a válasz: még több Európa címmel”.

Az Európai Néppárt következő kongresszusa 2012. október 16-17-én Bukarestben lesz, és minden bizonnyal mérföldkőnek számít majd ez európai alakulat életében, hiszen 20 évvel az Athénban elfogadott alapdokumentum után, az EPP Bukarestben fogadja majd el új politikai programját és megújítja vezetőségét. A programalkotási folyamatban az RMDSZ már több hónapja intenzíven részt vesz, célja, hogy az őshonos nemzeti kisebbségekre külön fejezet térjen ki a dokumentumban. Wilfried Martens, az EPP elnöke határozott ígértet tett szeptemberben arra, hogy a Néppárt programjának a módosításakor támogatja az RMDSZ-t abban, hogy a nemzeti közösségek jogai, az autonómia kérdése, mindazok a közösségi jogok, amelyeket a Szövetség évek óta szorgalmaz, helyet kapjanak a dokumentumban.