Kelemen Hunor szövetségi elnök: biztonságot az ország lakóinak

2012.11.16. | gazdaság , Hunyad , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: biztonságot az ország lakóinak

 „A parlamenti választások utáni időszak legfontosabb teendője az új munkahelyek teremtésének ösztönzése, valamint a nyugdíjak és a közszféra béreinek biztosítása, a szociális szolgáltatások megerősítése. A sajátságos kisebbségi problémák mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a munkahelyteremtést és a gazdasági válság kihívásaira adott hiteles megoldásokat tartja prioritásnak 2013-ban”

 

2012-ben célt tévesztett az, aki magyarellenes, nacionalista, uszító retorikával akar szavazatokat szerezni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan visszautasítja ezt a fajta kampányt, és felhívja a figyelmet, hogy 23 évvel a rendszerváltás után Romániának arra kell törekednie, hogy stabil gazdasági növekedést, létbiztonságot teremtsen meg. A mostani kampány egyik nagy kihívása számunkra a felerősödő nacionalista retorika és az ezt követő döntések visszaszorítása. Ahhoz, hogy ezt le tudjuk győzni, egy nagyon erős parlamenti képviseletre van szükség, ennek eléréséhez pedig példás mozgósítást kell felmutassunk mindannyian december 9-én. A magyarellenes, sovén retorika a 90-es években tapasztalt, román-magyar konfliktusnak a lángra lobbantója lehet, visszaveti az országot az akkor tapasztalt ellenséges, feszült légkörbe” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök Déván. Az RMDSZ elnöke egész napos látogatásra érkezett Hunyad megyébe, dévai sajtótájékoztatóján a Szövetség választási üzeneteiről, a következő négy év kihívásairól és az RMDSZ prioritásairól beszélt.  

 „A parlamenti választások utáni időszak legfontosabb teendője az új munkahelyek teremtésének ösztönzése, valamint a nyugdíjak és a közszféra béreinek biztosítása, a szociális szolgáltatások megerősítése. A sajátságos kisebbségi problémák mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a munkahelyteremtést és a gazdasági válság kihívásaira adott hiteles megoldásokat tartja prioritásnak 2013-ban” – ismertette Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ pénzügyi- és adóstratégiáját.

Romániának 7 milliárd euró adósságot kell visszafizetnie jövőre, ez óriási nyomást jelent az államháztartásra, éppen ezért olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nem rónak újabb megszorításokat az állampolgárokra.   

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt az európai uniós elvet követi, ami a szociális piacgazdaságról szól, ez lehet az egyetlen megoldás a gazdasági növekedés fele. Romániának 2013 első felében el kell fogadnia az új adóügyi törvénykönyvet, e mellett az az álláspontunk, hogy középtávon Románia őrizze meg a 16 százalékos, egykulcsos adózási rendszerét. Javasoljuk továbbá az ún. szolidaritási adó bevezetését egy meghatározott, három éves periódusra. Továbbá azt javasolja, hogy Románia térjen vissza a 19 százalékos ÁFÁ-ra a mostani 24 százalékról, mert a költségvetési egyensúly ezt megengedi, de ki kell egészíteni az ÁFA begyűjtésének a hatékonyabbá tételével, mert így a csökkenésből adódó kiesést pótolni lehet” – részletezte Kelemen Hunor. Hozzátette, csökkenteni kell mind a munkavállalók, mind pedig a munkaadók társadalombiztosítási hozzájárulásait, az előbbiekét 3,5, az utóbbiakét 2,5 százalékkal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek meggyőződése, hogy a felsorolt intézkedések biztosítják az ország számára a kiszámítható, biztos gazdasági növekedést, hiszen azokat az áldozatokat, amelyeket az elmúlt években minden állampolgár közösen meghozott, nem szabad veszélybe sodorni” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a Szövetség kampányáról elmondta, az a holnappal, a magyar emberek problémáival, kérdéseivel és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik, nem az ellenfelekkel.

Winker Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke ismertette a Szövetség pénzügyi- és adóstratégiájának megvalósíthatóságát.

Az Európai Unió országai közül Romániában fizetik az alkalmazottak az egyik legmagasabb társadalombiztosítási adóterhet, ez a bérek 44,5 százalékát teszi ki. Az országban pedig 4,3 millió alkalmazott fizeti ezeket a járulékokat, míg 2,3 millió ember informális munkavállaló, vagyis a feketepiacon dolgozik. Hasonló a helyzet az ÁFA - fizetésre köteles cégeknél is. Az országban az ÁFA begyűjtésének szintje 54 százalékos, míg Bulgáriában például ez az arány eléri a 70 százalékot. Ezeket a hivatalos adatokat figyelembe véve az RMDSZ leszögezi: nem újabb terheket és megszorításokat kell a lakosságra kiróni, hanem fel kell számolni a feketepiacot és szigorítani kell az adófegyelmet” – ismertette Winkler Gyula, hozzátéve, ezeket a javaslatokat az RMDSZ Gazdasági Tanácsának szakemberei fogalmazták meg a verseny- és gazdasági szféra visszajelzései alapján. Ezt megelőzte az Erdélyi konzultáció, amelynek során több mint 100.000 magyar család válaszolt a Szövetség gazdaságra vonatkozó kérdéseire is. Az RMDSZ gazdasági programját ennek a figyelembevételével készítette el.

Mind a külföldi befektetők, mind a helyi vállalkozók úgy vélik, Romániának kiszámítható, átlátható, stabil és ösztönző jellegű gazdasági intézkedéseket kell meghoznia” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Pozitív kampányt folytat a Szövetség Hunyad megyében, a saját választási üzenetünkkel, programunkkal állunk a választók elé, erről beszélünk. Hiteles jelöltjeink vannak, ezt a szövetségi elnök jelenléte is megerősíti” – mondta el az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

 

Sajtótájékoztató Déván Sajtótájékoztató Déván Sajtótájékoztató Déván
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.