Kelemen Hunor szövetségi elnök: értékválasztás a névadás

2012.06.03. | Ifjúság , Önkormányzati választások , Arad

Kelemen Hunor szövetségi elnök: értékválasztás a névadás

„Kiváló értékválasztás Tóth Árpád neve a Csiky Gergely Főgimnázium díszterme számára” – mondta el felszólalásában Kelemen Hunor szövetségi elnök. Az aradi iskola nemrég felépített új szárnyában hat osztályterem, öt módszertani kabinet, egy tágas könyvtár és egy közösségi térként is működő díszterem kapott helyet. Június 2-án, szombaton Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének jelenlétében került sor a Tóth Árpád nevét viselő névtábla leleplezésére.

„Nehéz időkben kellett nekünk boldogulnunk az elmúlt négy évben. Ám a válság közepette is mi egy dolgot tudtunk: az építkezésnek nincs alternatívája. Mi folyamatosan intézményeket alapítottunk, amelyeket tartalommal töltöttünk fel, de nem feledkeztünk meg a közösség építéséről sem. Az elmúlt négy évben is ezt a cél követtük, ehhez használtuk a rendelkezésünkre álló eszközöket. Itt, a Csiky Gergely Főgimnázium esetében egy olyan beruházásról van szó, amelyről az RMDSZ Arad megyei tisztségviselői nagyon sokat tudnának beszélni. Ezért is fontos, hogy ott legyünk, ahol a döntéseket meghozzák, ez a feltétele a mi építkezésünknek” – mondta el beszédében Kelemen Hunor. Kijelentette: „22 éven keresztül, azáltal, hogy a Szövetséget választottuk, mi a szavazást az identitásunk részévé tettük nyelvünk, vallásunk, kultúránk mellett. Erről nem fogunk tudni lemondani. Ott is, ahol az esélyek kicsik, a magyar emberek magyar jelöltre fognak szavazni.”

A Csiky Gergely Főgimnázium 1990-ben alakult meg, mint az egykori Királyi Főgimnázium, a Katolikus Főgimnázium, és a Magyar Vegyes Líceum hagyományainak ápolója és továbbítója. Az aradi magyar szülők pénzadományaiból felépített iskolaépületben az 1922–1923-as tanévben indult be az oktatás. Azóta többször fejlesztették, legutóbb új épületszárnnyal gazdagodott. 2001. szeptember 1-től önálló magyar iskolaként magas fokú anyanyelvű képzést biztosít az aradi és Arad megyei gyermekek részére. 2006-ban a Temesvári Római Katolikus Püspökség az iskola épületének 49 évre szóló, ingyen használati jogával ruházta fel a Csiky Gergely Főgimnáziumot.

Csiky Gergely Főgimnázium dísztermének névadó ünnepsége, Arad Csiky Gergely Főgimnázium dísztermének névadó ünnepsége, Arad Csiky Gergely Főgimnázium dísztermének névadó ünnepsége, Arad