Kelemen Hunor szövetségi elnök Madéfalván: a történelmet nem lehet meghamisítani!

2012.01.07. | Székelyföld , Hargita , Csík terület , Megemlékezés

Január 7-én, szombaton a Madéfalvi Veszedelem 248. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen vett részt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A Madéfalva község önkormányzata által szervezett emlékünnepségen jelen voltak az RMDSZ parlamenti képviselői, a megyei és a helyi önkormányzatok tisztségviselői. Az ünnepi istentiszteletet követően a megemlékezésre a SICULICIDIUM emlékműnél gyűltek össze a résztvevők, ahol ünnepi beszédekre és koszorúzásra került sor.

Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólalásában a 248 évvel ezelőtti tragédia részleteire tért ki: „Azért gyűltünk össze, hogy tiszteletünket fejezzük ki, főt hajtsunk azok előtt, akik 248 esztendővel ezelőtt nemet mondtak a zsarnokságra, és megpróbálták megvédeni azokat a szabadságjogokat, amelyekkel a székely emberek a honfoglalás óta, itt, ezen a földön rendelkeztek. Megpróbáltak nemet mondani arra az akaratra, amely úgy kényszerítette volna őket katonasorsba, hogy közben felszámolja azokat az előjogokat, amelyekkel elődeink rendelkeztek. A január 7-i hajnali székely gyilkosság egyfajta bosszú volt a székely emberek akarata, kitartása, szabadságszeretete ellen. Mert nem az 1700-as években kezdődött ez az ellenállás, hanem még a Rákóczi-szabadságharc idején, amikor a székelyek nagyszámban részt vettek a felkelésben a kurucok oldalán, és később minden olyan szándék, amely a szabadságjogok megőrzését tűzte ki célul, megtorlásnak volt az áldozata”- hangsúlyozta beszédében az RMDSZ elnöke, majd a huszonegyedik századi ember kötelességére figyelmeztetett a madéfalvi veszedelem kapcsán.

„Kevés csak azért eljönni Madéfalvára, hogy a tragédiára emlékezzünk. A történelmet sokféleképpen lehet értelmezni, de nekünk kötelességünk a madéfalvi veszedelemnek az emlékezetét úgy is értelmezni, mint egy olyan közösségnek a múltját, mint egy olyan közösségnek az erejét, amely minden veszteséget túlélt, amely minden tragédián túl tudta tenni magát és képes volt újrakezdeni. Az egyén, a család, a közösség képes volt újrakezdeni, képes volt építkezni. Hittek abban, hogy itt a szülőföldön újra lehet, és újra kell kezdeni az életet, hogy a közös összefogásból lehet jövőt építeni, hogy be kell lakni ezt a földet. Akkor, amikor eljövünk Madéfalvára, akkor ezt a hitet, ezt az erőt is fel kell mutatni, és meg kell kérdeznünk, hogy mi a huszonegyedik században örököltük-e székely elődjeink makacsságát, kitartását, hazaszeretetét. Én úgy látom, hogy ennek a földnek a lakói örökölték ezeket a tulajdonságokat, tudunk építkezni, kitartóak és erősek vagyunk, ragaszkodunk szabadságunkhoz, jogainkhoz. Az elmúlt 22 évben a kommunizmus után ez a közösség ismét bebizonyította, hogy túl tud lépni a történelem visszásságain, és közös erővel minden egyes nap valamit hozzátettünk ahhoz, amit örökségül kaptunk” – jelentette ki Kelemen Hunor.

„Én hiszek abban, hogy van nekünk erőnk, kitartásunk, makacsságunk, hogy ezt az összefogást a huszonegyedik században is tovább vigyük, hogy az örökségbe kapott értékeket meg tudjuk őrizni. Még akkor is, amikor ma nem ágyúval lőnek ránk, hanem szavakkal, tettekkel próbálják meg elvenni a történelmünket. És azt üzenjük azoknak innen Madéfalváról, akiknek a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium homlokzatán lévő címer szúrja a szemét, hogy ne zavarja őket a mi történelmünk, ne zavarja őket az, ami a mi értékünk, a mi múltunk. És akkor lehet egyetértés, akkor lehet építkezés. A történelmet nem lehet eltörülni, a történelmet nem lehet meghamisítani. A történelmet nem lehet zárójelbe tenni, csak ideig-óráig, ahogy azt sokszor és sokan megpróbálták. Azt üzenjünk innen Madéfalváról, hogy a székely emberek, az erdélyi magyarok szabadságszerető emberek. Tisztelik azt, aki tiszteli őket, szeretik a szabadságot, és szeretnek a saját sorsukról dönteni. Madéfalva üzenete ezt is tartalmazza” – utalt az elmúlt napok történéseire beszéde végén az RMDSZ elnöke.