Kelemen Hunor szövetségi elnök Mihai-Răzvan Ungureanu kormányfővel találkozott

2012.04.19. | Aktuálpolitika

Kelemen Hunor szövetségi elnök Mihai-Răzvan Ungureanu kormányfővel találkozott

Április 19-én, csütörtökön délután többek között a jövő héten sorra kerülő bizalmatlansági indítványról egyezetett Kelemen Hunor szövetségi elnök és Mihai-Răzvan Ungureanu miniszterelnök. A kétoldalú találkozót a kormányfő kezdeményezte, aki a koalíció pártjaival és képviselőivel találkozott a mai nap során.

Az RMDSZ elnökével való megbeszélésen közös álláspont kialakításáról döntöttek a jövő héten sorra kerülő bizalmatlansági indítványról.

Kelemen Hunor ismételten hangsúlyozta: „az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy egy jogállamban a kormánynak a törvények betartásáért kell síkra szállnia. Az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványnak rossz a kiindulási pontja, hiszen a Marosvásárhelyi Gyógyszerészeti és Orvosi Egyetem magyar főkarának a megalapításáról szóló kormányhatározat éppen a törvényességet állítja helyre. Az egyetem szenátusa volt az, amely nem alkalmazta az oktatási törvény előírásait, ezt korrigáltuk mi, szintén törvényes lehetőséget alkalmazva a kormányhatározat elfogadásával. Az ellenzék azon kijelentései, amelyek etnikai szegregációra vagy politikai zsarolásra vonatkoznak, teljes mértékben elfogadhatatlanok és felelőtlenek, más céljuk nem lehet, csupán a román és magyar közösségek közötti ellentét szítása”.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, a Szövetség számára kiemelten fontos volt a MOGYE ügyének a rendezése, hiszen az erdélyi magyar közösség 22 éves kérését tudta teljesíteni.

Az RMDSZ parlamenti képviselői jelen lesznek ugyan, de nem fognak szavazni a bizalmatlansági indítványról – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A kormányfővel való kétoldalú találkozón szóba került továbbá az Európai Tanács elnökének, Herman van Rompuy-nak az április 25-i látogatásáról, amelynek során az ET elnöke a képviselők és szenátorok előtt mond beszédet a Parlamentben.